[系統優化] XMP行唔穩,應該降頻好定降CL好?

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=98&tid=2641357
Ryzen 3300X, Asus B450-F

話說最後買咗VENGEANCE® RGB RT 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C16
直接開DOCP行返3600 CL16竟然過唔到mem test

馬死落地行,以下兩個方案邊個比較理想?
1. 3200 CL16
2. 3600 CL18 (手動照抄同廠set 18-22-22-42-64)

定其實仲有其他辦法?

加部風扇直吹 對ram,試試,過熱都會出 error

不如加電壓先?我估XMP default 行1.35v? 你試吓1.4v/1.45v 再行Memtest

不如加電壓先?我估XMP default 行1.35v? 你試吓1.4v/1.45v 再行Memtest
buster290 發表於 2022-4-30 07:51

經驗之談, XMP 3600都行唔到,9成係對RAM燒機嗰陣溫度過高而出ERROR。

加d電試下 32GB係好惡搞

1.想知對ram p/n
2.SOC電壓有無郁過
3.有無GDM ON

回覆 5# tompkyou

師兄高手可能樓主條RAM對溫度敏感啲, 不過我見60度以下好似影響不大?

或者樓主可以開 AIDA64睇睇RAM嘅溫度先

回覆  tompkyou

師兄高手可能樓主條RAM對溫度敏感啲, 不過我見60度以下好似影響不大?

...
buster290 發表於 2022-4-30 10:05

對ram溫度比較敏感既係samsung b die ,一般接近50度就唔stable。

xmp所行既參數 對本身條ram黎講係好ez的。唔存在唔夠電壓一說。

如果xmp都行唔穩,可以直接搵代理換ram。當然前提係底板同CPU兼容到你對ram既xmp 參數

回覆 9# tompkyou

純討論

1. xmp所行既參數 對本身條ram黎講係好ez的。唔存在唔夠電壓一說。
   我見唔少人都反映開 XMP 後不能開機

2. 對ram溫度比較敏感既係samsung b die ,一般接近50度就唔stable。
    冇錯 B die 對溫度非常敏感, 但同時對電壓都非常敏感, 而且睇返 default 18-22-22-42 timing 點都唔似 B die

最後都係講句, 用 AIDA64 睇吓係唔係溫度問題先, 係就好似2樓師兄咁話用風扇直吹再 memtest, 唔係就加電壓

加碼簡化超RAM步驟

入BIOS直接加電壓到1.5v, 放鬆timing 到40-40-40-84, 之後由3600開始每次加 100Mhz 頻率上去, 直至過唔到 memtest,
過唔到memtest之後用返上一次過到 memtest 嘅頻率, 之後將tCL, tRCD, tRP 每次減2, tRAS為tCL + tRCD + ~3,
例如 40-40-40-84 > 38-38-38-80 > 36-36-36-76 > 34-34-34-72
每次更改都run 一次 memtest直到過唔到memtest
過唔到memtest之後用返上一次過到 memtest 嘅頻率同timing, 將電壓每次0.0125v 降低直到過唔到memtest

記低以上參數, 此時得出該RAM 最佳頻率timing同電壓, 超頻完成