收到貨,硬件質感不錯,十寸雙屏幕當平板用夠大,當手提電腦用也不算太細,它可以輕便出行。兩個屏幕應該是 ...
hyiu00 發表於 2024-3-26 16:17

似乎係要 set 一邊做 main screen, 之後 lock 個 touch keyboard 喺 main screen

吾見有 lock 這個選項?在那裡?
回覆 21# mlyu

吾見有 lock 這個選項?在那裡?
回覆  mlyu
hyiu00 發表於 2024-3-26 20:01

我都唔 sure, 見人咁講

玩了幾天,始終行Windows作tablet用,如果吾用mouse和keyboard,只用touch,真係好難用。最終可能要裝個 Autohotkey,但如果出行,沒有keyboard都係冇信心,隨時lock死開唔到機。因為佢個camera唔乎合Microsoft的要求,不能用face recognition解鎖,佢又冇指紋,現在我只能用圖像解鎖,唔怪得 Zenbook Duo 要將個keyboard夾喺中間,即係你唔會唔帶!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

玩了幾天,始終行Windows作tablet用,如果吾用mouse和keyboard,只用touch,真係好難用。最終可能要裝個 Au ...
hyiu00 發表於 2024-3-29 11:05

我都用左ZB DUO 幾日, 佢個設計係幾好的. 我覺得AMAZON/京東啲價錢入得過.香港過20K 就太貴了, 因為始於冇獨立display card. 真係預佢做office work

原來Windows有兩種keyboard,一個是在accessibility開的,另一個是在tablet開的,用Accessibility的可以固定,但有少lag。

回覆 23# mlyu

华硕游戏本自营商城 - 這間好似有貨,但如果我買,就唔會買DUO,買一部DUO的價,可以買兩部同等spec的單屏Zenbook。

回覆 25# jasonw

玩了幾天,始終行Windows作tablet用,如果吾用mouse和keyboard,只用touch,真係好難用。最終可能要裝個 Au ...
hyiu00 發表於 2024-3-29 11:05

淘寶search ‘’windowshello指紋識別‘’ , 我自己都想買返個玩下

via HKEPC Reader for Android

华硕游戏本自营商城 - 這間好似有貨,但如果我買,就唔會買DUO,買一部DUO的價,可以買兩部同等spec的單屏Z ...
hyiu00 發表於 2024-3-29 12:32

師兄13500玩雙3k oled, ultra 9, 價錢還是可以的, 一秒鐘單mon變雙mon嘅體驗亦都唔係外置多一隻mon能夠畀到, 有閒錢試下新嘅亦無妨

via HKEPC Reader for Android

回覆 16# hyiu00

請問部機散熱如何 風扇嘈嗎?

via HKEPC IR 5.1.13 - Android(5.1.2F)