取消唔用虛擬會唔會有啲software用唔到?印象中有試過出事
akito1024 發表於 2024-2-1 12:47

主要係Adobe產品先會

RAM又唔係貴,我一開機就無左12GB RAM點解唔加RAM
tonyhkhk 發表於 2024-2-8 23:11

1. 電腦本身沒有空位插記憶體,或者記憶體已達上限。
2. 不是新型號,不少人仍然在使用DDR3甚至DDR2記憶體,DDR2/DDR3較為昂貴。在現時經濟情況下不願意換機。

執相加剪片 64gb ram 都可以用哂,都係睇用途,一般做野睇片又真係好難用得哂32gb 舊機加ram tb得啦,ram正常用又比較小壞

EPC 文書機64G 起
My low-end Dell mini pc (i5-11500T) has 48GB ram
pc1668 發表於 2024-1-30 14:20

每日用十個鐘文書開幾個excel , word, pdf, 雙 mon,加 outlook,同埋其他專用SW,用慣32GB, 換16gb 真係唔夠爽。

My 10-year old desktop, with 8gb ram still runs smoothly.

1. 電腦本身沒有空位插記憶體,或者記憶體已達上限。
2. 不是新型號,不少人仍然在使用DDR3甚至DDR2記憶 ...
daemongmong 發表於 2024-2-9 00:36

無錢就唔好係到吹水去搵錢啦,依家洗碗都80蚊一個鐘
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

無64gb,睇連登覆post都慢

**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****
波風水門 發表於 2024-1-22 10:29

回覆  Miipp

其實唔係睇呢個架。

你需要既所有記憶體係physical memory + virtual memory 加埋架。 ...
italy 發表於 2024-2-1 12:23

我部機見到係 - 大半 physical memory 66% 攤放係度用唔著
已經齊齊開晒常用文書/上網軟件情況下

換句話說, 我部機減去 16GB ram 都唔會有影響咁解, 明?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊