快唔快唔係主要問題
問題係driver執好未
同埋對唔對得住價錢

快唔快唔係主要問題
問題係driver執好未
同埋對唔對得住價錢
ckyuen2 發表於 2023-12-23 17:29

driver 究竟係 intel 西d定 amd 西d?

dermagramso 發表於 2023-12-24 00:18

未有arc 之前呢個問題易答好多

Intel 大細核唔係為慳電為目的咁, 好多時係唔夠人揪就叫埋啲細核嚟做嘢
可能因為佢慣咗用高單核性能嚟 s ...
mlyu 發表於 2023-12-19 05:58

新一代intel notebook,
在soc die 部分加了兩粒超低壓小核同所有編解碼同基本圖形輸出處理,單純為左慳電

理想情況下,windows11會在閒置同低負載下關閉運算die 只用個soc 2粒小核
但現實呢,基本上windows 個垃圾調度係做唔到的
Windows 11 基本上無時無刻都係度call 大核做好多背景更新同上傳資料

dermagramso 發表於 2023-12-24 00:18

都係同一批人搞,不用分得那麼細

via HKEPC IR 5.1.13 - Android(5.1.2F)

高通X出來的時候。就係amd Intel被打沉的時候

新一代intel notebook,
在soc die 部分加了兩粒超低壓小核同所有編解碼同基本圖形輸出處理,單純為左慳 ...
s84292 發表於 2023-12-24 12:07

老實講,過一排就轉一轉。
真係老馮下下幫你執到正一正咩。
佢自己都有出APO,呢D野自己唔再出Driver 搞去賴人唔係幾講得通

所以Apple 個優勢就係係呢到

via HKEPC Reader for Android

回覆 36# hkmand001

係唔知價錢點,X elite咁多粒大核應該都唔會平
同埋唔知MS有冇心整好Window on Arm

回覆  hkmand001

係唔知價錢點,X elite咁多粒大核應該都唔會平
同埋唔知MS有冇心整好Window on Arm ...
HelloOcean 發表於 2023-12-25 09:26

M$ 同高通簽左 arm windows 獨家
就快到期
到時可以用其他廠 U

Intel I7-1360P 播youtube 4k 有時都疾疾下