謝謝 我再睇 下星期二點下平幾多 點買法

我一直都以為intel好過amd

via HKEPC IR 5.1.14 - iOS(5.1.1F ...
黃蘋果小姐 發表於 2023-12-5 20:12

自從用咗大細核之後
intel已經唔係咁好用
又食電又熱 最緊要大細核心邊個用係冇得你選擇
細核心 慢起上來同atom level 有得比

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

7840hs開始就得

8核16線已經好夠用

正常用已經超曬班

我自己仲用緊上一代6800h 不過cpu同七代係差唔多 ...
暴走呆喵 發表於 2023-12-5 18:37

如果i7 4060 無貨嘅 我就雙十二買呢一部4050 仲平啲添

我嘅心態係六年內都唔換機

via HKEPC IR 5.1.14 - iOS(5.1.1F)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

自從用咗大細核之後
細核心 慢起上來 ...
暴走呆喵 發表於 2023-12-5 21:41

Y7000P 13代i7-13620H 16G 1TRTX4050 2.5K 165Hz (呢部嘅話就6999 所以諗緊到底要邊部)

via HKEPC IR 5.1.14 - iOS(5.1.1F)

自從用咗大細核之後
細核心 慢起上來 ...
暴走呆喵 發表於 2023-12-5 21:41

呢部貴啲 所以諗緊到底要邊部

呢部貴啲 所以諗緊到底要邊部

黃蘋果小姐 發表於 2023-12-5 22:17

但係r9全核運行上嚟會好熱
沒r7?始終係筆記本
唔需要咁勁嘅cpu 如果散熱散唔切
得物無所用
冇人保證你五六年部機唔壞
我自己諗
部機三年之內唔壞已經ok
好似我呢部聯想r7000p 長期行寧靜模式
用咗整整一年散熱同初出一模一樣咁勁

好似而家冬天轉片部機係唔會過50度
係轉片呀成部機要求運算力最高嘅程式之一

如果你買r9我唔夠膽擔保有咁好嘅散熱能力
可能七八十度 咁樣你預部機唔會玩好耐
買嘢都係平衡啲好

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

得返2款,

1. 6999人仔,  Y7000P 13代I7 -13620H, 16G, 1T, RTX 4050 2.5K, 165HZ

2. 7499人仔 Y7000P 13代I7-13620H 16G, 1T, RTX 4060 , 2.5K, 165HZ

差5百, 一張4050, 一張4060, 買咩好呢

但係r9全核運行上嚟會好熱
沒r7?始終係筆記本
唔需要咁勁嘅cpu 如果散熱散唔切
得物無所用
冇人保證你五 ...
暴走呆喵 發表於 2023-12-6 00:32

Lenovo legion 系列無你想像咁差,我上代legion 5 r7-4800h rtx2060熱過而家部r9000p香港係叫legion 5 pro, 剛剛用夠三年無野壞過
Legion 5=r7000p
Legion 5 pro=r9000p
Pro 散熱力強好多

via HKEPC Reader for Android

回覆 36# 黃蘋果小姐

咁我應該買邊部好 我快暈了, 太專業, 都看不懂

哈,哈
係咁煩架
早2年我出部大學機都揾一大輪資料至落手,
雖然結果都有的唔滿意
不過只可以話做唔足功課

回覆 38# 黃蘋果小姐