機革曠世16 Pro vs 小新Pro 16

雙11京東睇中一部機革一部小新:

機革曠世16: Pro i9-12900HX/16G RAM/1T SSD/RTX4060 RMB 6999

小新Pro 16: i9-13900H/32G RAM/1T SSD/內顯 RMB 6299

我想部機可以用多幾年, 我唔打機但多7舊水有獨顯好似抵D

小新粒U係13代, 同機革粒U比係咪快D?

機革兩條RAM都可以自己換, 小新32GB RAM係焊死

最後最擔心係QC問題, 機革QC得唔得?

請指教

唔洗諗一定係機革。ram可自換到時有問題可以自己換。有4060獨顯已經夠玩4至5年。如果再貴小小買1線品牌會更好,日後北上維修都多地方選擇同方便d。

via HKEPC Reader for Android

唔打機唔剪片 多張DISPLAY 卡係度發熱真係好D咩?

又重D

雙11京東睇中一部機革一部小新:

機革曠世16: Pro i9-12900HX/16G RAM/1T SSD/RTX4060 RMB 6999

小新Pro 1 ...
shinnAska 發表於 2023-10-25 22:22

小新有減 600 蚊券可以用 即係5699
矌世無

問心,notebook有幾可要換ram
唔洗諗一定係機革。ram可自換到時有問題可以自己換。有4060獨顯已經夠玩4至5年。如果再貴小小買1線品牌會更 ...
55331200 發表於 2023-10-27 10:43

唔打機唔剪片 多張DISPLAY 卡係度發熱真係好D咩?

又重D
rcbananahk 發表於 2023-10-27 15:45

驚蝕底執書

其實唔打機的話,就算同價我都唔想要獨顯

機革曠世16

要用到nvidia就好好用
4060應該係獨顯直連
玩DX10-12 IrisXe係好一般而己
4060當然係二種野

如果純文書就小新 要打機就一定4060!!

回覆 3# rcbananahk

只會係屋企用, 重量無所謂

小新有減 600 蚊券可以用 即係5699
矌世無
tamchan 發表於 2023-10-27 18:31

曠世6999都可以用600蚊券

機革曠世16

要用到nvidia就好好用
4060應該係獨顯直連
玩DX10-12 IrisXe係好一般而己
4060當然係二種野

...
暴走呆喵 發表於 2023-10-27 22:11

感謝回答

有同事用部有獨顯既私伙notebook寫program, compile program比無獨顯同樣CPU既機快, 唔知有無關係, 所以先諗住有獨顯就揀埋

只係擔心機革QC比聯想差, 易中機王