想問下keyboard同x1c8比相差大唔大,雖然lenovo都話係1.5mm travel
2.2k mon感覺如何? 以前幾代x1c預設係40 ...
kcy128 發表於 2023-8-11 20:24

keyboard 非常接近. 當年 gen9 用新模具初出時我都去玩過 demo 機, 個時感覺新款係差 d, 不過而家兩部同時比較就覺得差異好細, 或者唔同供應商因素影響會重大 d.

個 mon 我特登試 2.2k 的, 其實加 100 就改到 LP, 不過我唔使咁勁續航, 用舊的 LP mon 亦未試過要開 100% 光度, 寧願要 hi res.
2.2k 用落比我舊機的 FHD 睇字會 sharp d, 16:10 亦好用過 16:9. 不過呢個 BOE 2.2k panel (NV140DRM-N62) 用增光片(BEF)太過進取, 以致視角差 d.

13代係順過 10 代好多, 不過係開完機或者有 d 野 run 完後 C 面係暖暖地, 無舊機咁好. 已經係 15W 的 U 系, 用 P 系真係唔知會點.

如果唔係好似我咁身痕或者急需用機的, 等下代模具好過 (gen12?)

keyboard 非常接近. 當年 gen9 用新模具初出時我都去玩過 demo 機, 個時感覺新款係差 d, 不過而家兩部同 ...
Miipp 發表於 2023-8-12 16:40

P系D蓋超熱囉

Lenovo HK仲未嘔出T14s AMD gen 4

P系D蓋超熱囉

Lenovo HK仲未嘔出T14s AMD gen 4
rickywk 發表於 2023-8-12 17:33

T14 AMD gen 4 發佈左好耐,但全世界都未上架
T14s 直情影都無,只係 AMD 文宣度出現過

T14 AMD gen 4 發佈左好耐,但全世界都未上架
T14s 直情影都無,只係 AMD 文宣度出現過 ...
Miipp 發表於 2023-8-12 17:46

而家Lenovo清緊舊貨T14s AMD

香港Lenovo T14s Gen3/4 CTO死都無下放2.2K mon,一係1920,一係就OLED...

不過,望下對手Dell Latitude 新7系,SSD縮到用2230,Lenovo/HP仲用緊2280真係佛心

回覆 15# rickywk

你在開玩笑,我同事買的電腦 1T 是兩條512 ,一條還是2230,夠絕,電腦2星期前買的

香港Lenovo T14s Gen3/4 CTO死都無下放2.2K mon,一係1920,一係就OLED...

不過,望下對手Dell Latitude  ...
rickywk 發表於 2023-8-12 22:16

T14s gen_ 有段時間只係得 45% NTSC

唔使驚奇,我公司部帶耳 Tower 12500 desktop 都係用 2230

回覆  rickywk

你在開玩笑,我同事買的電腦 1T 是兩條512 ,一條還是2230,夠絕,電腦2星期前買的 ...
lyjhf2006 發表於 2023-8-12 22:40

Lenovo E14 用 2242 仲絕

T14s gen_ 有段時間只係得 45% NTSC

唔使驚奇,我公司部帶耳 Tower 12500 desktop 都係用 2230:d ...
Miipp 發表於 2023-8-12 22:57

但desktop用2230/2242多數都會留個2280位比你換,laptop一用2230/42就好多時都無2280位比你

I would suggest you to buy Premier Support with next day replacement.

Otherwise you would be......

The design of the motherboard of X1C G9, G10 and G11 are the same. USB Charging mosfet chips will be burnt within 3-12 months.