見到um790pro幾吸引我
但每一代 graphic性能都加好多
好似等多代都唔錯
hambaba 發表於 2023-7-28 20:52

最少目標等兩代吧,只等一代目光太短淺唔算係等等黨

回覆 34# hanley3000

早幾年,原本都吹到ipad取代notebook.不過又比電競一波救左.不過做野notebook無得輸.

回覆 40# hambaba

用緊HX99G,不過我9成時間都唔打機,買大廠tiny好過......
上面踩minipc 既大有位咪desktop.比我住house實放隻rack添

我有興趣Mercury EM680
風十三 發表於 2023-7-28 20:35

等多等有 EM780

我同事正正係用 ThinkCentre M 系 tiny  12700T, 佢部機一 run 野就好嘈, 成日影響到我 (距離佢 2 米遠)  ...
Miipp 發表於 2023-7-27 03:22

唔知你公司IT 係點但
有d 公司係係 vendor 供乜 報最平/細部
procurement /finance 批budget  選 quotation 的

大機唔係唔好. 問題係有d 公司d 同事都唔鍾意部機佔位

notebook先應該被淘汰
螢幕高度完全不乎人體工學
低頭用多幾個鍾條頸就會好唔舒服
放枱面用唔夠Deskt ...
hanley3000 發表於 2023-7-27 07:18

好明顯你唔係一般用家 既小眾
你問下拿住部機出街做野既人 ?

玩ITX 玩左好多年 + 見唔同公司都轉緊買廠機 Desktop 縮做細機/Notebook 化( 特別係covid 疫情其間好多WFH 轉晒做 Notebook 連desktop 都唔再買)

依家大公司 好多新機 (買廠機由 vendor) 都唔再買大部desktop , 買NB 反而多
文書用就細機 Mini PC ,

除非 係特別用途先會特別配 workstation 類機比同事

至於話咩維修散熱問題,   廠機黎架嘛 , 買左保養call vendor 咪算數囉
過幾年過保壞左都係無得整

現在多了公司行Mobile seating,手提電腦應該會取代桌面或迷你電腦。

玩ITX 玩左好多年 + 見唔同公司都轉緊買廠機 Desktop 縮做細機/Notebook 化( 特別係covid 疫情其間好多WFH  ...
dom 發表於 29-7-2023 13:02

10多年前出社會, 公司已經係咁.
做 sales, vendor 周圍走. 公司比 desktop 都無用. 唔通揹部 desktop 去個客office?
laptop易管理, 我試過部 Lenovo 開唔到機. 搵公司IT 佢一換一部機比我 login 返公司 domain 就OK
用M365擺 files 去 onedrive or 公司 shared drive. 再問公司拎隻手指 backup 就搞掂

唔知你公司IT 係點但
有d 公司係係 vendor 供乜 報最平/細部
procurement /finance 批budget  選 quotation 的

大機唔係唔好. 問題係有d 公司d 同事都唔鍾意部機佔位 ...
dom 發表於 2023-7-29 12:58

咁你肯定唔熟 IT Dog/機構採購野, 大 vendor (e.g. microxxxx, 帶耳直燒) 報價最平的都係 SFF 個類機種, 而唔係 d 細 micro/tiny case.
micro/tiny case 機種係貴 d 的, 所以如果係用價平採購原則, 係唔會買納米機種的.

SFF case 其實已經好細部下, 係絕大部 office 都好適用唔佔得幾多空間, 我無話過叫人用 atx/matx tower case 咁極端.
至於 micro/tiny case 我認為唯一應用場合係安裝係 mon 後面

最後一點好認同, 有 d 人心理係有 d 問題的, 我同事個位枱面+枱底+櫃明明擺到幾部 full atx tower case 之餘重好鬆動的, 但佢偏偏選擇用 tiny case 機種來嘈人嘈己