[教學] 請問彩色laser printer

本身用開Canon inkjet printer, 發覺canon inkjet printer 大約用五年左右, 個墨頭就會開始壞, 就算點洗都係塞, 開頭想轉用Canon G707, 但呢幾年好少PRINT 相, 依家想轉用LASER PRINTER, BUDGET $4000 內
請問家用的LASER PRINTER, PRINT 文字的效果可唔可以比得上公司用果D 影印機?

同埋我見炭粉都好貴, 一套炭粉除時係部機的3/4 價錢, 請問LASER 會唔會好似INKJET PRINTER 咁成日要換墨水?

Canon 和hp 邊個好d?

1. 公司影印機根本就係laser printer
2. laser碳粉耐唔耐用睇你買邊款, 平機粉細, 貴機粉大
3. Canon同HP既打印部份都係Canon OEM, HP偏深色適合印文件, Canon色彩表現較好, 至於Scan就Canon秒殺HP

只知 HP 個 DRIVER 好 XYZ, 買你機重要比 E_MAIL 你 REG 個冇用的ACCOUNT 比你 SPAM和追蹤, 重要個 DRIVER 大食又唔好用 SETTING 一半在 PRINTER, 一半在 DRIVER.....

另外, LASER PRINTER 比較是公司用. 沒見過 有LASER PRINTER 用的相紙...

2. laser碳粉耐唔耐用睇你買邊款, 平機粉細, 貴機粉大
3. Canon同HP既 ...
KinChungE 發表於 2022-5-23 01:19

以inkjet 計,越貴的printer print 相越靚,所以唔知laser printer 是否都係咁,貴的laser printer print 的文字,可以好似公司的laser 影印機咁靚

我諗住買呢隻
imageCLASS MF645Cx

https://hk.canon/zh_HK/consumer/ ... gory=laser-printers

or 呢隻
imageCLASS MF643Cdw
https://hk.canon/zh_HK/consumer/ ... gory=laser-printers

我唔用fax ,以上兩部printer 的規格好似一樣,咁可能會go for imageCLASS MF643Cdw

3. Canon同HP既打印部份都係Canon OEM, HP偏深色適合印文件, Canon色彩表現較好, 至於Scan就Canon秒殺HP

請問家用laser printer print 文字的質素比唔比得上公司的laser 影印機?

只知 HP 個 DRIVER 好 XYZ, 買你機重要比 E_MAIL 你 REG 個冇用的ACCOUNT 比你 SPAM和追蹤, 重要個 DRIVER  ...
t1174-3 發表於 2022-5-23 11:50

我以前好間唔中都會用printer print 相,但呢幾年好少影相,亦都無得去旅行影相,所以好少print 相了,一年可能先得一次

因為黎緊要submit 文件考專業資格,而我又second 左去client 的office ,所以唔係咁方便用client office 的影印機print 私人野,而屋企部printer 又開始short short 地,所以諗住轉用laser printer

其實laser printer print 相的效果係點? 做唔做到雜誌入面果d 相的效果?

以inkjet 計,越貴的printer print 相越靚,所以唔知laser printer  ...
ronan 發表於 2022-5-23 20:21

1. 純黑白文字分別唔大, 印唔同顏色就會差好遠
2. 兩者printer部份一樣, 都係屬於入門機種, 粉唔平
3. 只計黑白文字差唔多 (說真的, 大影印機只係深色, 唔一定靚)

我以前好間唔中都會用printer print 相,但呢幾年好少影相,亦都無得去旅行影相,所以好少print 相了,一 ...
ronan 發表於 2022-5-23 20:26

要做到雜誌相約效果, 要搵原生2400dpi機種先做到 (枱頭printer冇咁既野)
但係做唔到光面紙效果

我以前好間唔中都會用printer print 相,但呢幾年好少影相,亦都無得去旅行影相,所以好少print 相了,一 ...
ronan 發表於 2022-5-23 20:26

請問laser printer 會唔會好似inkjet 咁要成日換炭粉?
我以前唔用printer 時,就會熄機,但發覺每開一次機就會用好多墨水去洗墨頭
依家長開唔熄,但發覺去到咁上下,部printer 都會自動洗墨頭

或者搵日上canon showroom 睇下laser printer 的效果係點先

請問laser printer 會唔會好似inkjet 咁要成日換炭粉?
我以前唔用printer 時,就會熄機,但發覺每開一次 ...
ronan 發表於 2022-5-23 21:14

附圖是A4大小打印出來再用2400dpi scan,中、英文字均為 12 point,約1/6英吋大小。
你用影印機印1張再 scan 來比較一下吧。

這文件是我要來測試各色的偏移,圖中magenta橫線叠著了黑色,而 Cyan與 magenta中留有白位,應該是 magenta 向上跑了。

我家中上年換的 Xerox Laster printer ,印了約1400張 (黑白+彩色),黑色碳粉剛用完換了新的不多久,你的成日換碳粉問題取決於你印量,千多張是要換的了,像我家中一年只印千多張(主力黑白),一年換一個,公司我部門是每月換1個,印量約 2千 左右,但公司是 A3 機,用的是 HP 機,碳粉是代用。

而想印相片的版友,解像度別指望 laster printer,就是600 dpi,即使1200 dpi ,能有多幼細?只是印文件,能有彩色表現。

我以前唔用printer 時,就會熄機,但發覺每開一次 ...
ronan 發表於 2022-5-23 21:14

1) 粉大件好多,又不會用來洗機,同inkjet 比大約5比1。至於Laser 機印 colour 同 inkjet 好唔同,印圖表會比 inkjet 好,但印相冇相紙,點影都奇怪,尤其inkjet 重玩到6色咁。不過Laser 印出來也會比inkjet 防水,但重手。其實N 年前,有一種用一只像番梘咁的墨叫熱蠟機的,現在應該沒有吧。