AutoLevel 當然會係CX 嘅標準配備, 雖然而家比較流行BL-Touch 類型嘅伸縮式探針, 或者係接近開關. 不過我仍然認為最好最準最直接嘅就係P仔一路用開嗰種薄膜開關式調平感應器.

調平感應器雖然原理不變, 但係經歷咗幾年已經發展到第五代 (上舊下新)

要裝上機, 首先要將調平感應器裝在這個膠件上

裝上咗就係噉嘅樣

CX200 會進行25點調平, CX300 49點, 雖然都要花一啲時間, 但係做一次之後有排都唔使做.
https://youtu.be/dyf69SjeXUw

這種方法比較直接準確, 但係就需要人手裝拆調平感應器. 如果唔記得裝頂多一開始就error, 都冇乜所謂最多裝返好再做多次嗻, 如果用完唔記得掹跟住走去印嘢就可能會有麻煩, 會印曬落塊感應器度黐到成個嘴都係.

不過新機當然會有solution避免呢啲事發生啦, 如果有細心留意裝咗上膠件嘅調平感應器張圖, 就會發覺有三條針腳. 多咗嗰一條其實用嚟接駁斷料感應器. 如果插咗個開關嘅話就會判定為無入到料, 部機就唔會畀你印野. 噉就唔使驚印曬落塊野度啦.

用完塊野插返響右邊呢個位度, 咁就唔會咁易唔見喇.

整咗一個蚊頭嘅effector膠件, 見識一下蚊頭係唔係真係咁神奇.
不過嗰支係老翻效能應該會打一點折扣

研究緊做一支hotend. 而家整到七七八八會逐漸公布細節

懷疑緊hkepc個圖server係咪死咗

懷疑緊hkepc個圖server係咪死咗
bam1a 發表於 2021-9-20 18:40

看不到 ?

較早之前幾年前upload左上EPC嘅舊圖唔見曬, 不過已修維復走返曬出嚟. 至於我呢個post, 部分嘅圖片係Google photo link出來. 現在仍然正常見到.

我另外一個P仔舊post, 有部分嘅相(主要響2017-2019)因為懶直接喺FBcopy link 出來, 可能FB內部更新咗link, 所以嗰一堆相唔見曬, 呢個唔關EPC嘅事嘅. 搵日抽啲時間換返啲相先. 不過睇唔到張相唔知邊張打邊張

回覆 24# bam1a

我發覺用EPC 官方android APP 係睇唔到upload上epc server嘅圖片. 反而外連嗰啲睇到

回覆  bam1a

我發覺用EPC 官方android APP 係睇唔到upload上epc server嘅圖片. 反而外連嗰啲睇到 ...
ustkl 發表於 2021-9-24 18:20

所以我把圖片放在thingiverse.com

較早之前幾年前upload左上EPC嘅舊圖唔見曬, 不過已修維復走返曬出嚟. 至於我呢個post, 部分嘅圖片係Google  ...
ustkl 發表於 2021-9-21 11:16

我都有好多舊圖唔見咗

回覆  bam1a

我發覺用EPC 官方android APP 係睇唔到upload上epc server嘅圖片. 反而外連嗰啲睇到 ...
ustkl 發表於 24/9/2021 20:20

啱啱先check到個問題所在,唔係個epc 個薯仔ser事
似係個防毒軟件同個瀏覽器有啲唔夾,冇辦法獲得網頁嘅TLS cert導致冇辦法存取,熄咗個protection或者換個瀏覽器就無事
所以有機會係防毒軟件嘅程式防火牆問題