回覆  jda

Yesterday $400 + $70 only 20.8L
jerryjazz 發表於 2022-4-26 00:10

只怪政府縱容油魔

你講緊車隊卡減$5/L 加埋貴油平入減多$1.19?

我用能源大法(大星星紅卡加西隧油券)平$6.45/L 喎, 仲唔使 ...
chpyeung 發表於 2022-5-12 14:47

紅卡唔係-$3.6咩? 點計到平$6.45?

紅卡唔係-$3.6咩? 點計到平$6.45?
jda 發表於 2022-5-23 09:51

紅卡可以夾大部份油券, 如商場, 過隧道時派的油券. 夾$400 送$70, 就等於折實 $6.48 (以今天平油零售價計)

紅卡可以夾大部份油券, 如商場, 過隧道時派的油券. 夾$400 送$70, 就等於折實 $6.48 (以今天平油零售價計 ...
chpyeung 發表於 2022-5-23 10:05

因為VIP都係-$3.6同一樣可以夾400送70, 我以16/5油價計係-$6.06, 所以好奇你計錯定我計錯

同埋過去幾年都有留意紅卡, 結論都係VIP抵少少因為可以食埋信用卡回增

因為VIP都係-$3.6同一樣可以夾400送70, 我以16/5油價計係-$6.06, 所以好奇你計錯定我計錯

同埋過去幾年 ...
jda 發表於 2022-5-23 10:11

紅卡:
入$400油, 實俾 $400 / $22.99 X ($22.99-$3.6) = $337.36
得油$470, 折扣率 = $337.36 / $470 = 71.77%, 即每升油 $22.99 X 0.7177 = $16.50 (i.e. 減 $6.49)

joyfuel VIP:
入$400油, 實俾$400.
得油 [$400 X  $22.99 / ($22.99-$3.6)] + $70 = $544.27
折扣率 = $400 / $544.27 = 73.49%, 即每升油 $22.99 X 0.7349 = $16.89 (i.e. 減 $6.09)

我地都冇計錯, 只是紅卡的折扣方式比 joyfuel VIP 更抵. 但joyfuel 有分儲過隧道, 又可以搭大回贈率的信用卡

紅卡:
入$400油, 實俾 $400 / $22.99 X ($22.99-$3.6) = $337.36
得油$470, 折扣率 = $337.36 / $470 = 7 ...
chpyeung 發表於 2022-5-23 12:34

而家先知原來紅卡咁計法, 咁著數好多下喎

紅卡:
得油$470, 折扣率 = $337.36 / $470 = 7 ...
chpyeung 發表於 2022-5-23 12:34

我再用你個價$22.99計多次, 另外加多1.5%信用卡回增, 結個係 -$6.35/L
咁又唔係差太遠, 但都係紅卡抵少少

我再用你個價$22.99計多次, 另外加多1.5%信用卡回增, 結個係 -$6.35/L
咁又唔係差太遠, 但都係紅卡抵少少 ...
jda 發表於 2022-5-23 15:20

紅卡其實可以係月結自動轉賬之前用 internet banking 用信用卡繳費, 滙豐恒生等信用卡係有 0.4% cash dollar / reward cash.

係公主道同大圍油站都話紅卡吾可以同400-70卷一齊用

係公主道同大圍油站都話紅卡吾可以同400-70卷一齊用
AAA1 發表於 2022-5-30 12:37

你星期幾問? 而家最新玩法應該係星期三同六唔得