不幸地早幾日中左
即時斷網斷電 (斷電應該做法唔啱)
隔日再著返部機, 有約一半資料未被加密, 仲有一半除付 ...
ricksonk 發表於 2022-5-19 12:40

隔咗咁耐你都冇落 fix?

回覆  fakeman

唔太明? 隔左3日算耐?
我有report比 QNAP support 但佢回覆都係預期, 冇方法 ...
ricksonk 發表於 2022-5-19 14:38

嘩,原來係新嘢?(我以為係上次佢哋俾人攻擊到而家)

除非佢個加密程式同埋條key仲係你部機入面
咁先有可能拎到出來反向解密

正常佢會自己刪除自己, 等你冇 ...
飯團A號 發表於 2022-5-20 17:19

所以佢會叫人唔好 reboot

回覆  fakeman

咁短時間又發生?公司冇做嘢嘅咩!?定係有內鬼呀?
ChingTszHong 發表於 2022-5-20 17:34

密到我都覺得係有鬼咁

緊係有內鬼.  不然點會咁多BUGS被人發現.
可能人工太低 , Programmer 留一手。 ...
freefdhk 發表於 2022-5-20 18:47

今次唔使再話係 end user 唔識用....

今次可能會話QNAP出佐announcement叫人update咁都有得賴
又或者user自己一d保安意思都冇就唔應該用NAS
又 ...
skims 發表於 2022-5-20 20:13

佢之前又 force 咗人哋 update 一次.....

今次可能會話QNAP出佐announcement叫人update咁都有得賴
又或者user自己一d保安意思都冇就唔應該用NAS
又 ...
skims 發表於 2022-5-20 20:13

俾錢 S 記嘅係水魚,俾錢 hacker 就唔係水魚咁簡單了.....

回覆  fakeman

你俾我揀做 中招 定做 水魚?咁我揀做水魚好啲喇,魚水咪水魚囉,反正錢啫嘛。:titte ...
ChingTszHong 發表於 2022-5-20 21:36

好難想像咁短期內中咁多次招.....

其實個 firewall 有冇得block out traffic .
freefdhk 發表於 2022-5-22 18:35

叫得 firewall 當然 block in/out 都得