回覆  freefdhk

上開reddit就話唔建議咁做
要出街自己router set vpn server好過

上次ransomware 都 ...
P166 發表於 2022-5-20 12:09

佢d devices都可免則免啦 lol

今次可能會話QNAP出佐announcement叫人update咁都有得賴
又或者user自己一d保安意思都冇就唔應該用NAS
又 ...
skims 發表於 2022-5-20 20:13

佢之前又 force 咗人哋 update 一次.....

回覆 4# ricksonk

此次攻擊鎖定使用 QTS 4.3.6 與 QTS 4.4.1 的 NAS 設備, 即係一個兩年前嘅OS,亦都即係兩年來冇update過OS,QNAP 已經一早上到去QTS 5.x

今次可能會話QNAP出佐announcement叫人update咁都有得賴
又或者user自己一d保安意思都冇就唔應該用NAS
又 ...
skims 發表於 2022-5-20 20:13

俾錢 S 記嘅係水魚,俾錢 hacker 就唔係水魚咁簡單了.....

回覆 24# fakeman

你俾我揀做 中招 定做 水魚?咁我揀做水魚好啲喇,魚水咪水魚囉,反正錢啫嘛。

咪咁啦, 人地今次無聲出啦~~

有些東西, 賣得唔賣得, 係有原因的

回覆 26# CardCaptor

人地打份工,要放工要放假嘅,過幾日啦。

回覆  CardCaptor

人地打份工,要放工要放假嘅,過幾日啦。
ChingTszHong 發表於 2022-5-20 13:59

睇佢賣果D野, 平時應該都唔會太忙嘅, 應該唔駛好耐
(賣果D野爆鑊俾客鬧, 唔得閒就另計)

回覆  fakeman

你俾我揀做 中招 定做 水魚?咁我揀做水魚好啲喇,魚水咪水魚囉,反正錢啫嘛。:titte ...
ChingTszHong 發表於 2022-5-20 21:36

好難想像咁短期內中咁多次招.....

樓主你部機個os係乜嘢version?