回覆 9# fakeman

咁短時間又發生?公司冇做嘢嘅咩!?定係有內鬼呀?

除非佢個加密程式同埋條key仲係你部機入面
咁先有可能拎到出來反向解密

正常佢會自己刪除自己, 等你冇 ...
飯團A號 發表於 2022-5-20 17:19

所以佢會叫人唔好 reboot

回覆  fakeman

咁短時間又發生?公司冇做嘢嘅咩!?定係有內鬼呀?
ChingTszHong 發表於 2022-5-20 17:34

密到我都覺得係有鬼咁

密到我都覺得係有鬼咁
fakeman 發表於 2022-5-20 18:34

緊係有內鬼.  不然點會咁多BUGS被人發現.
可能人工太低 , Programmer 留一手。

緊係有內鬼.  不然點會咁多BUGS被人發現.
可能人工太低 , Programmer 留一手。 ...
freefdhk 發表於 2022-5-20 18:47

今次唔使再話係 end user 唔識用....

除非佢個加密程式同埋條key仲係你部機入面
咁先有可能拎到出來反向解密

正常佢會自己刪除自己, 等你冇 ...
飯團A號 發表於 2022-5-20 17:19

加密可以用佢條 public key..... 冇人會咁低能用同一條key加解密之後delete.
如果咁低能,我中多次就可以 capture 條key了.

回覆 15# freefdhk

機賣得唔好,唯有响舊客度攞啲駛用。

回覆 6# freefdhk

上開reddit就話唔建議咁做
要出街自己router set vpn server好過

上次ransomware 都係Qnap自己內部有鬼
佢d services可免則免

今次唔使再話係 end user 唔識用....
fakeman 發表於 2022-5-20 10:49

今次可能會話QNAP出佐announcement叫人update咁都有得賴
又或者user自己一d保安意思都冇就唔應該用NAS
又或者個個system都有bug架啦
又或者S記咪一樣出過事
又或者唔放出街咪冇事
呢d野要幾多有幾多啦, 總之就唔係qnap問題啦