回覆  inewsreport
叫"新聞最前線"咪好地地

--
國際最前線不變,中國組改叫"中國在線"
...
dwbf 發表於 2022-5-31 17:53

不知道改節目名稱是否想與有線新聞台的一致,又或者與78台有關係。

via HKEPC Reader for Android

昨晚11:30的新聞,在天氣報告片段未播完前,主播已說節目完結。

via HKEPC Reader for Android

《一線搜查》與《東張西望》分別除了沒有娛樂新聞外便是預先錄影而不是現場直播,不過都有當天的新聞,例如 ...
hkaiw 發表於 2022-7-4 23:16

前者明顯專業,始終屬於新聞資訊部的節目,主持是前新聞記者,後者非新聞資訊部製作,主持專業性成疑,屬於偽時事類的節目。

「大台」和「77台」有關心社會的節目,不少人批評「99台」欠缺類似節目,不是要求「跟風」,只是給人感覺「99台」過於著重娛樂節目。

你不如睇咗一集先講啦,宋熙年林希靈黃愷怡三個主打主持係鬼前新聞記者咩,仲有KOL、有線藝員、張致恆前 ...
marksix1 發表於 2022-7-5 10:05

謝謝指正。始終論嚴謹專業性,兩個節目並不合適,最主要考慮是主持和訪問嘉賓是否新聞系出身或曾經有新聞採訪經驗。

仲有梁思齊都想走...
死宅男@XC 發表於 2022-7-7 23:35

她以前的工作不是傳媒,她大可以轉行。

看來「有線」有可能會轉型,專注免費電視業務,這樣的話便不需要大量新聞系人員。

你講完摺未呢
有線就算幾窮都未到亞視嘅地步
死宅男@XC 發表於 2022-7-18 22:37

我覺得儘管「有線」有可能會結束收費電視,也會繼續免費電視業務,特別是近日77台收視,有時候較99台還要高。

今屆世界盃又係viutv免費獨家,有線已經連續3屆世界杯都冇份,新世界搞咩,係佢唔想申請定係冇人show佢?( ...
LamKwanYin 發表於 2022-8-11 20:47

因為早幾年「有線」幾乎要倒閉,近年亦財困,只是「開台」較「V台」肯花更多成本於節目製作,亦不足以有更多錢競投大型賽事轉播權。

就算現在台唔投都唔見得其他台會投
個成本高到未必recover到
死宅男@XC 發表於 2022-8-11 22:36

「大台」可能會,只是可能股價處於谷底,對競投顯得保守,亦可能改為對下年亞洲盃更有興趣。

咁開台同亞視(王征果陣)邊個投資多D?印象仲亞視重播節目仲多過開台
LamKwanYin 發表於 2022-8-12 09:42

「開台」,起碼可製作現在9點播出的旅遊節目。

咁你記錯囉,上屆喺樂視手上執完死雞之後已經公佈Now同Viu都會播,Viu仲喺開波前有好足夠時間搞埋啲咩全民 ...
how_do_i_know_a 發表於 2022-8-12 13:34

應該是17年底已公佈,與18年中相差6個月左右。