有線離執笠又行近一步
LamKwanYin 發表於 2022-7-8 16:39

點解你咁想佢執?
又係幾廿年前cut唔到/上網全棟樓share嘅創傷後遺症?

唔好同當年臨摺嘅亞視嚟比
嗰陣嘅亞視比大陸資金入主
點知原來條水喉係癈嘅
先搞到摺埋

但而家嘅發瘟
至少都有個香港其中一個大財團所擁有
咁睇吓呢間返"4日半"工嘅財團第三代仲有冇心玩落去

啱啱轉咗去78台睇吓有冇開始試播節目,發現背景有聲好似係講英文(之後又變返無聲),但畫面冇變化

我估有線將來可能學大台咁退返收費電視牌出黎,主力用大氣電波做免費TV同類似mytv super app/網頁版,
另一 ...
chowegg 發表於 2022-7-9 01:13

佢本身唔係同 hkbn 一樣有同mytvsuper 合作咩?

其實覺得而家電視上絕
大部分嘅男主播,尤其新嚟嗰班,好似都轉數唔夠快咁,唔知點解

另外噚晚一 ...
iREC 發表於 8-7-2022 03:44 PM

睇咗2晚一線搜查,presentation唔係好得
幾悶下
可能係未有咩人報料所以少啲嘢講

回覆 3313# vaio

同意

我覺得有線新聞依家個問題唔係冇錢
而係個朵太臭冇人想入去做
你睇吓財經資訊台缺人到平日得5個鐘live財經節目
上年仲要搵freelance主播做華爾街速遞
鬼叫四人幫當年亂咁炒人,得罪咗班舊staff一鋪清袋

新聞部繼續請唔到人遲早會變十年前HKBN/bbTV嘅「香港新聞台」,cut cast cut到一日得五節30分鐘live,其餘時間瘋狂重播舊聞

回覆  vaio

同意

你睇吓財經資訊台缺人到 ...
ALV524 發表於 2022-7-10 20:22

嚴格黎講自從九倉離開之後有線已經愈來愈冇心搞,新聞部隨時會步入江澤民事件後塵

Ch.77 18/7
14:22-14:30/19:50-20:00 回歸廿五周年系列 香港故事

開台自己爆料《一線搜查》星期一、四晚都係3.0點,但正式一周平均得2.7,似乎此節目收視浮動好大。

回覆  vaio

同意

你睇吓財經資訊台缺人到 ...
ALV524 發表於 2022-7-10 20:22

我諗相對大台新聞,雞寶新聞個朵都冇咁臭先,所以前排都挖咗好多大台主播記者,連李大媽都唔放過。之後點發展真係睇吓雞排妹點玩78台,收費電視就擺明半放棄,如果78重點係做新聞時事的話就一定會重整新聞部。

我諗相對大台新聞,雞寶新聞個朵都冇咁臭先,所以前排都挖咗好多大台主播記者,連李大媽都唔放過。之後點 ...
marksix1 發表於 2022-7-12 14:30

其實tvb近排都好似有新人加入