陰影唔係冇,我覺得係夾硬造番隻icon 字體但係有修飾得唔靚嘅後果
hei9980 發表於 2022-6-6 23:15

係 一嚟D彎位起曬角 唔夠圓潤
二嚟字體配色唔夾 唔一體化 顯得格格不入
第三係陰影錯配色

同埋五隻字都放得高咗 視覺效果有D突兀
再參考最前線版本片頭 「最前線」三個字有偏細 「直播室」三個字冇

ALV524 發表於 2022-6-6 23:02

零零舍舍個「晚」字用另一隻字體?
個「室」字都同以前「深夜直播室」隻字有啲唔同。
不過咁2300 同1900  ...
hei9980 發表於 2022-6-6 23:11

又係綜藝體
其實再睇會發現「午間新聞」個「午」又係同樣情況,同以前午夜最前線嗰個又係唔同字體

舊版但少少恐怖 究竟係咩問題...
冇曬陰影?
死宅男@XC 發表於 2022-6-6 23:08

係 一嚟D彎位起曬角 唔夠圓潤
二嚟字體配色唔夾 唔一體化 顯得格格不入
第三係陰影錯配色

同埋五隻字都放得高咗 視覺效果有D突兀
再參考最前線版本片頭 「最前線」三個字有偏細 「直播室」三個字冇
死宅男@XC 發表於 2022-6-6 23:29

對比 1230 個「午間」同「新聞」兩組字好明顯個 shadow 唔同效果
然後尤其係「晚間直播室」,個位置就覺得無 align 到
同埋仲有個好大原因係午間同晚間個片頭動畫係全 1080i50,動作順咗之後會放大上述所講嘅缺點

嘩,唔係呀嘛?!
仲恐怖過開片頭     
尤其個字型,呢排佢哋係咪興用 Italic 綜藝體?

...
iREC 發表於 2022-6-6 20:34

想問下有無人知道舊版片頭隻字體叫咩名?

俾大家做吓對比…… 四人幫裁員炒晒啲graphic designer嘅後果就係所有嘢炒埋一碟,格格不入,頂不如平平地俾錢外判間design house叫人成套package重新整過啦……冇眼睇

想問下有無人知道舊版片頭隻字體叫咩名?
tungngok0126 發表於 2022-6-7 01:26

應該係 custom font,大台 81 台嗰幾節新聞嘅亦係

俾大家做吓對比…… 四人幫裁員炒晒啲graphic designer嘅後果就係所有嘢炒埋一碟,格格不入,頂不如平平 ...
ALV524 發表於 2022-6-7 01:28

再仔細睇,個「晚」同「室」都係華康綜藝體

冇啲新意點解New Cable仲係咁old…
ALV524 發表於 2022-6-6 13:33

今日執過嚟 四隻字嘅色統一D

開電視要響FB乞IG Follow。直係肉酸到核爆。

https://www.facebook.com/hkopent ... 39/999672944254229/

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我都唔知可以俾咩反應……真係寧願用返舊到爆嘅片頭好過…
ALV524 發表於 2022-6-6 20:22

同埋 7 點直播室個片頭較慢咗個畫面
結果搞到同將軍澳台一樣個畫面同音樂唔夾

開電視要響FB乞IG Follow。直係肉酸到核爆。
vaio 發表於 2022-6-7 19:24

小編諗住搞笑啫,不過佢地on8+1當有趣。

朝早首播時段無抽(抽唔切?)

backup
aarv 發表於 4-6-2022 10:02 PM

自閹?
6月4號回顧64好正路