財經嗰邊嘅「疫情速報」改咗叫「新聞速報」,
唔知呢個玩法係咪由限定轉長期。

新聞最前線今日有完整啲嘅天氣報告喎
starshous 發表於 2020-4-28 19:50

加咗「九天天氣預報」同埋「空氣質素健康指數」,
想唔俾人話佢跟Now 都難

你咁講,有線新聞係全香港首個24小時廣東話新聞頻道
咁你係咪想話Now/TVB都要跟佢? ...
vaio 發表於 2020-4-28 21:11

唔係呢一個意思,
咁講在乎於Cable 本身都係同Now 互鬥緊。
上次有版友講到話77台加六點新聞係想打99台嘅同時段,
今次Cable 喺天氣加料個細節上,模式連埋段稿都係似Now 嗰套,
所以先有個咁嘅講法嘖。

王春媚口誤:歡迎偷睇六點鐘新聞......

Btw, 睇嚟anchor 們都鍾意用「六點鐘新聞」呢個名~
睇咗幾日,得10分鐘嘅新聞都幾「到喉唔到肺」,
寧願佢用將幾隻故仔用Live VO 交代可以排得密啲,七點新聞先至出SOT講。

新聞台大廠個Video wall 又嚟有「起簡條」問題,
而家日間淨係用電視位,唔知係咪日頭熄video wall ,夜晚或者要用嘅時候先開video wall?
其實係咪冇錢大整。

Long Time No See
r320sc 發表於 2020-5-27 07:26

會唔會係因為今日有大新聞所以用返大廠方便現場直播?
Virtual Set 張枱豆膶咁細仲要兩個人用。

頭先有睇,兩個都好多粒螺絲
marksix1 發表於 2020-7-1 00:29

新鮮滾熱辣即時爆肚講,梗係多螺絲啦

Cut 咗「午夜最前線」之後0000 嘅「有線新聞」同2100 晚間新聞一樣玩法,
坐喺度報,照用video wall。
似乎唔係將深夜時段提早?

10:00嘅「有線新聞」已經用返大廠

王巧報1200,好似未見過佢返咁早