其實開電視變得隱形咁真唔會主動去看開電視。邱達昌真不及邱德根,邱德根攪亞視真有心攪。總會有節目或動畫 ...
lv123 發表於 2022-3-25 10:42

開台宜家余黨話事,魚生不停招攬舊部將加盟,睇佢第一個擔大旗果個過年節目就知佢只係將佢以前大台失敗果套照搬去新東家,自家節目收視當然越做越沉。妖台製作水準極不穩定,綜藝節目十個得一兩個睇得落,劇集只係搵拍過港產片但失敗的新導演揸旗,最新一套直頭中晒大台老人劇+孌童方程式,新聞部方針又已經露晒底。宜家開台新聞反而變得最可信中立,開台應該諗辦法搶妖台呢班觀眾先係,而唔係請返返魚生照辦煮碗-。

「77台」的節目比較正路,只是主持和演員的認識程度不及「99台」的多,「99台」高收視的節目大多都是因為 ...
daemongmong 發表於 2022-3-25 14:01

開台抗疫節目都挖來兩位東張女神主持,結果收視不升反跌沉底。9點半播大陸劇但唔像官台般播樣版愛國劇,但仍然無法撼動大台慣性觀眾。的確,開台若要爭取游離觀眾,這個時段應播亞洲偶像劇而非大陸古裝劇。

開台除咗新聞、空間改造王同日本健康節目之外
佢嘅定位就係其他台唔啱睇先轉過嚟睇 ...
死宅男@XC 發表於 2022-3-25 14:43

開台現時定位確實十分尷尬,新聞節目經動盪後以為開始重拾公信力報道重拾尖銳性之際竟挖來大台大量主播記者,例如某確診李姓主播已令一眾黃營觀眾十分反感,再加上一直以「中立」自居的黃姓電台主持打理的節目死唔斷氣,完全不知想討好誰。其他節目從收視看,的確兩個日本外購節目和重播八九十年代港產片為收視保證,反觀自製節目種類穩陣但質素差劣,可觀性低,例如某長壽健康清談節目比電台節目更悶 ,魚生回歸似乎令問題更嚴重,如開台有心開拓免費電視市場的確有很多地方要改進。如果是我的話,我會把寶可夢動畫放在一至五黃金時間播搏一鋪。

無辦法 成個台無甚重頭節目、話題製作
沒有buzz 沒傳媒報道 無宣傳 無人報道
什麽大放送啊 新聞啊 旅游節 ...
131313 發表於 2022-3-25 17:55

見到開台娛聞報鏡錯圈、報聲夢,而大台妖台娛聞對開台視而不見,已證明開台沒有吸引報道的地方,魚生回歸急忙製作歌唱節目實在已完全錯過時機。

hss9860 發表於 2022-3-31 10:23

今日仲有呢單,雞扒妹同小剛完全係想將開台打造成大台2.0。
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... 0%E5%B0%B1%E5%9A%9F

回覆  marksix1

仲有佢個網站今朝出左新layout都無人提
節目重溫終於cut左廣告 ...
billy0082000 發表於 2022-3-31 18:01

你唔講都真係唔知,咁似大台新網頁個設計,係咪夾埋架?

睇個節目表又轉左
1/4
早上 11:00        螺絲島大冒險
...
下午 04:00        過山車手羅力
...
晚上 08:00        地膽 ...
Tim999 發表於 2022-3-31 19:44

做返地膽帶路我反而會轉去睇吓。黃永真係堪稱電視界奇笆,收視長期半點都冇仲可以做幾年,同李尚正妹頭一樣係開台元老,拿督唔玩都仲有得做,真係講你都唔信。星期一至五擺明俾魚生食返老本,搞新東張西望,搵返Ricky Jacky蔣怡拍煮食節目,似乎仲會大搞返娛樂新聞,睇吓佢硬搶到幾多大台「老人」觀眾囉。

腥東激西, 香港怎麼扮, 長期比班忠誠的廢物宣傳易, 舊年仲有段好長時間直頭比7婆做埋主持人, 訪問不同嘉 ...
countryboy 發表於 2022-4-1 12:56

開台真係陰陽怪氣得好嚴重。其實當年係九倉自己唔申請大氣數碼頻道吧?藍妖一開台都已經係用大氣電波啦。

救命,個逆境中的餐桌製作好大陣大台味,尤其啲 sound effect
justiceice 發表於 2022-4-4 20:36

咁真係前大台件魚生製作,食返老本。開台似乎係想吸納睇開大台的黃絲觀眾。

今日(定係尋日?)開始仲多咗首主題曲
ToyotaAE86 發表於 2022-4-12 20:58

《就是青春》「學員」主唱