回覆  HAKAIDER

多謝師兄解答, 我平時都係就咁手油面層, 諗緊會唔會油底層睇落會平滑啲,
因為透明件唔係太敢落光油整平滑, 驚會白矇矇
其實透明件, 由其是大銀幕果塊係咪落光油真係好易出事?
sniperbb 發表於 2022-5-10 10:20

我無砌車, 不過以一般噴透明件經驗
噴完光油出白霧通常有兩個可能
1. 濕氣太多出白霧
2. 光油乾得太快或霧化不足, 令光油不能在乾透前營聚成光滑顔料層

回覆 981# HAKAIDER

好的, 多謝師兄, 等好天時我再試試

官圖誇啦啦,乜鬼最高金屬質感
實物真係虎出嚟 XD

年紀大了, 眼又矇

先用啡色琺郎油洗一洗, 再慢慢找要填補的地方好了

捨てサフ 同樣因為眼殘的關係, 用了啡色surfacer 加入少量灰免surfacer

這樣就可以更容易看清表面的粗糙和再次執漏要修補的部份了

之後就可以開始完全打磨的鬼打牆作業了~~~ :cwm26://

WSC 的怨念物入手..............

還欠天驅mk2 和魅影..............

第一次接觸上世紀模型, 本以為藍色笨大Logo唔會太復古結果中伏
分件少,分色少係預期之內但估唔到由頭到腳都要靠膠水接合
結果就係冇得假組, 錯左冇得救
算係砌禁耐模型之後一個剌激

係到想請教下相關技巧, 如下圖

拳頭拎住支槍, 拳頭分AB件夾住槍柄落膠水
呢到我唯一既選擇係同隻手上完色, 再裝手掌上槍, 痴膠水拎實支槍
但我未試過上色後先落膠水 其實有冇問題, 定係我要小心上色時唔好噴到零件內側上膠水部份
其次係落膠水後擠件溶突既膠點打磨 目測我打磨到都冇辦法重新上色磨走部份, 呢到上膠水後應該唔壓算數?

最後....Um...明明成隻翼霸都冇幾多黃色位
點解開模要用埋D唔拉更既色開 如果冇上色能力既玩素組感覺最後會好恐怖

P.S.  岩岩check返原來係我買錯
真係有新版Bandi HG翼霸.... 只係我...

拳頭拎住支槍, 拳頭分AB件夾住槍柄落膠水
呢到我唯一既選擇係同隻手上完色, 再裝手掌上槍, 痴膠水拎實支槍
但我未試過上色後先落膠水 其實有冇問題, 定係我要小心上色時唔好噴到零件內側上膠水部份
其次係落膠水後擠件溶突既膠點打磨 目測我打磨到都冇辦法重新上色磨走部份, 呢到上膠水後應該唔壓算數?
shingzhk 發表於 2022-5-22 04:09

無~~~~~

不是上世紀模型, 部份零件先上色再接合打磨, 到2022 年的現在也是必修技能

但你依個情況, 最簡單的方法是上色前完全接合, 打磨後再上色就可以

拳頭依d 細面積野, 手油上色就可以..................

素+假組完工, 需要分色噴油既部份用膠紙包起頂當
雖然素組係感既樣, 但出奇地感受到當年作品既用心
比起最近好受氣果隻A.I.S., 砌呢隻過程同考慮上色實在開心好多
下星期天氣好的話一口氣噴灰底油上色搞惦佢