另外 回南天+落雨最麻煩就係唔上色既色系

E部野我差白色部份未搞就開始潮濕
呢D時間玩白色, 多疊又怕流平唔好會有波紋, 等佢逐層乾又哂時間仲怕痴塵

都係等好天再玩

回覆 949# HAKAIDER

其實B記的模型...唔洗都唔太大問題...
但我都會洗...但只會係打磨完, 沖沖水....當洗下D灰塵......

見禁耐冇人update post, 是但貼D野

上個月WFH多左時間, 第一次用多層疊色做陰影既作品
因噴油層數多加上屋企大塵, 唔好錯痴塵得太過份又要抹油重噴
應該係我用得最多時間既一部, 可能多過2B部飛行Unit (9S部影色到左都未搞 )
到頭來竟然係代工作品, 已比Fd

由於parts細, 放窗邊風乾時支夾唔生性夾唔實, 彈左幾粒parts落街,
假組後拆件時又扭斷左隻手, 唯有係自己隻Wind到拆件, 得閒將果部整成劇長版大破ver.

雖然耗時長挫折多, 不過製作過程開心過壽頭屋隻A.I.S.好多
加工A.I.S.既心態係仿如受昆完, 盡人事可以執得返幾多爛鐵呃自己
笨大既模型加工時係覺得一路將本身已經抵玩既野, 不斷添加新價值上去
手頭雖然有9S飛行器同直美, 但暫時冇心情搞, 如果(原價)買到hi-v就hi-v
感覺最近冇咩新野好入手

琺郎油的手油地獄慢速前進中

全裝甲邊緣和内側用琺郎油慢慢填色再用松節水抹走多餘部份..............也頗累人的

琺郎油的手油地獄慢速前進中

全裝甲邊緣和内側用琺郎油慢慢填色再用松節水抹走多餘部份..............也頗 ...
HAKAIDER 發表於 2022-4-9 23:21

仿如本身就係一般既色均同平整, 自問冇咩可能做到
你呢種琺瑯漆手掃工序, 洗唔洗加X20稀釋? 定係直接上
感覺上呢D坑手掃, 點都慳功夫過遮色紙, 遲早都要學下

仿如本身就係一般既色均同平整, 自問冇咩可能做到
你呢種琺瑯漆手掃工序, 洗唔洗加X20稀釋? 定係直接上
感覺上呢D坑手掃, 點都慳功夫過遮色紙, 遲早都要學下
shingzhk 發表於 2022-4-11 04:04

其實係XF-1 啞黑 + 油性coating 下, 果少少手掃痕係唔覺眼的

至於封膠紙係裝甲外圍再噴油定直接係内側手油, 就視乎當時情況

再決定那種方法會方便過後的抹油操作工序

這次XF-1 的上色我兩種方法也有用到

我都啱啱砌完呢隻,老花又再深咗.

其實係XF-1 啞黑 + 油性coating 下, 果少少手掃痕係唔覺眼的

至於封膠紙係裝甲外圍再噴油定直接係内側手 ...
HAKAIDER 發表於 2022-4-11 20:01

跟post 學野, 想問下師兄咁係洗唔洗稀釋油?

跟post 學野, 想問下師兄咁係洗唔洗稀釋油?
Quiorra 發表於 2022-4-12 18:34

當然要啦~~~

手油大約1: 0.5 (油 : X-20)

噴油大約1: 1 (油 : X-20)

琺郎油填坑位其實是很舊派的方法, 可以簡單地遮醜同時營做出裝甲的空間感

http://matmat825.blog69.fc2.com/blog-entry-848.html

日本來的新配備..................
人類に栄光あれ..................