1/100..............真係好有氣勢 :hahaha:

但影完相之後, 因空間問題又要收返起了 :@_@:

1/100

自評大約25%完成度, 之後係上detail位色既摭色紙地獄
愈整愈冇癮暫時擱置
連埋accessory, 呢隻野夠我玩兩年

自評大約25%完成度, 之後係上detail位色既摭色紙地獄
愈整愈冇癮暫時擱置
連埋accessory, 呢隻野 ...
shingzhk 發表於 2022-2-16 00:17

隻AIS 我只係素組清左個盒

但其實隻AIS 有好多細節位係可以用法瑯油手油 + X20沫油去逃課, 免除大量摭蓋紙噴油地獄

我依家砌緊依隻都係同樣情況.................

隻AIS 我只係素組清左個盒

但其實隻AIS 有好多細節位係可以用法瑯油手油 + X20沫油去逃課, 免除大量摭蓋 ...
HAKAIDER 發表於 2022-2-16 09:15

我都想, 不過我手頭99%都係硝基, 琺瑯得舊化用既黑/紅宗/銀
全隻打底係畢地=>亮黑->銀 做起點,
中間懶, 某D白色隻傻到用手特濃白硝基手掃想博大霧, 結果掃唔靚返手掃多兩掃溶埋底漆變左混色
手頭支摭色液又唔生性, 可能買返來已經太耐, 固化meet唔起一塊而係痴死, 格硬磨走又連底漆都KO

諗起就頭痕

手頭支摭色液又唔生性, 可能買返來已經太耐, 固化meet唔起一塊而係痴死, 格硬磨走又連底漆都KO

shingzhk 發表於 2022-2-16 17:44

摭蓋液嘛.......................

掀唔起就用水浸一浸再用牙刷輕輕力刷就可以了

摭蓋液嘛.......................

掀唔起就用水浸一浸再用牙刷輕輕力刷就可以了 ...
HAKAIDER 發表於 2022-2-16 19:53

多謝指教下次有機會再試下

砌完套金骨上唔上甲好?

砌完套金骨上唔上甲好?
路人@好天氣 發表於 2022-2-19 18:32

買兩合, 一合金骨, 一合上甲.