測試雙星水性.
效果比 A.MIG 好.
cody2k 發表於 2020-11-9 09:50

Mig 感覺有啲色太稀 拎去噴都勉勉強強, 手油就真係要時間等乾再油
AV Model Air 倒出嚟就咁噴都ok
AV Model Mecha 手油/噴都好
AV Model Color 手油好用, 噴就要開稀, 但唔係隻隻都噴得

Ciradel手油好用 開稀都可以噴, 亦有專係用嚟噴嘅油
JVR 就咁倒出黎噴, 但乾得比較慢
AK 金屬色表現比 AV好, 其他就差唔多

Mr Hobby Aqueous/ Tamiya Acrylic 同上述嘅都係Acrylic Base,
只係 Mr Hobby/Tamiya 包裝得似固有嘅Lacquer Base(硝基油漆),
都係要開稀先噴得, 方便用開嘅玩家轉用
用起上嚟其實冇咁方便

要平其實仲可以考慮 美術顏料, 同樣價錢大枝好多
Acrylic顏料一樣可以用 Acrylic thinner/水 開稀嚟用

以Plum 這間細廠黎講............

這隻Power Loader X-4+ 絶對可以感受到製作小組濃濃的愛 (拍掌)

唯一可 ...
HAKAIDER 發表於 2020-11-7 20:47

靚!!
唔整D水貼上去?

IMG_20201110_161408 (1).jpg

素組只滲線.
無想像中咁靚仔,重有D呆.....

靚!!
唔整D水貼上去?
燕子盜 發表於 2020-11-10 16:17

不了~~~我這些老舊的審美眼光嘛

看多了那些滿身水紙和雕花裂甲仲要帶刺的話會眼部疲倦

素組只滲線.
無想像中咁靚仔,重有D呆.....
燕子盜 發表於 2020-11-10 16:19

選一個好看的站姿根住擺就可以............................

裂甲睇下點裂喇....當年隻oyw版MG Gundam咁多刻線, 開頭覺得唔靚, 之後越來越順眼.
但infinity萬能 ...
getterwing 發表於 2020-11-11 09:51

Unicorn VerKa 又裂甲 又多水貼

via HKEPC Reader for Android

裂甲睇下點裂喇....當年隻oyw版MG Gundam咁多刻線, 開頭覺得唔靚, 之後越來越順眼.
但infinity萬能 ...
getterwing 發表於 2020-11-11 09:51

其實我有時恨不得將那些刻線..................填掉

將ヤクト・ドーガ的肩甲改回出淵裕的扁長弧形即時順眼曬...............

RE 1/100 硬是要將一體化的弧形線條改成三尖八角超醜