模型起大樓

上半身完成了.................

只剩下手臂和枴刀................

懶......不想再全貼遮蓋紙了, 掘返支遮蓋液出黎

圍邊痴完1mm 遮蓋紙後, 杰撻撻的塗上去好了

噴完内籠的深灰色後, 同樣遮蓋紙圍邊 + 遮蓋液

噴完主色的灰色後再補膊頭三的夾口位

打磨...................又是打磨

夾口位補噴好主色的灰色後遮蓋液拆封再滲線

魔法王國的標緻先用紅色法瑯油手油上色

等過後噴完coating 再用法瑯油手油標緻内的黒色.......................

請教顏色
上高達最基本郡氏有專用高達基本色色(紅,黃,藍等)系列,新手唔洗煩(進階可能先玩到溝油)
咁如果無用郡氏, 用AV 油邊幾個number 可以代替高達色系列 ?

學到野 不過冇信心做到
我一路都只用Mr. serface 1200號, 而家諗落可以太幼反而冇顆粒既粗糙 ...
shingzhk 發表於 2022-9-15 22:13

顆粒既粗糙感, 其實可以調節風壓 / 顏料稀釋度去做出黎

而最後噴coating 除統一光沢外, 也可以一併調節顆粒感

山崩分享過兩編不同啞油coating 顆粒感的文章, 非常有參考價値

我現在是GX114 啞油+ C181 半光沢混合 (1:3 左右)

http://schizophonic9.blog103.fc2.com/blog-entry-3260.html
http://schizophonic9.blog103.fc2.com/blog-entry-3927.html

至於用郡氏油半透明特性去疊色係噴人形模型膚色係好常見

郡氏LASCIVUS 系列直頭係sell 疊色玩法添

半透明油疊色係好有趣的, 兩種燈光下係可以完全唔同觀感

一般室内白光燈下是偏向C80 藍色, 打多枝黄燈就會偏向紫色

信不信由你~~~我最幼都只會用800 號水磨砂紙

因為以郡氏1000 號底灰為前題下, 用1000 號水磨砂紙打磨係 ...
HAKAIDER 發表於 2022-9-15 20:38

學到野 不過冇信心做到
我一路都只用Mr. serface 1200號, 而家諗落可以太幼反而冇顆粒既粗糙感, 從冇反省過

唔講你指果2度, 淨係講綠圈呢一塊目測相同色既區域
已經有種中間偏深色, 外側偏淺既層次感

雖然以前試過專登用深淺色油型造陰影效果, 不過由於我主要砌RG, 件太細好難噴
加上手工差結果睇起來好刻意(例如下圖部new既呢個位), 最後都係放棄左

有機會可以試下玩半透油
以前我只會係金屬件效果, 用亮黑亮銀打底既情況下再落透明色
倒是冇諗過實色油都可以感疊

其他的唔提, 淨係見到大面積裝甲既質感就覺得好靚
睇返你上面post係畢地+瘋狂細磨來打底既結果嗎? 定係底漆既發色效果好? 還是攝影既光影效果?

我雖然有用Mr.serface, 不過都係噴完就算唔會再磨 主要作遮原色使用
感覺質感同你呢隻差好遠

呢幾日天氣超乾燥,除左勾起我既鼻敏感,仲提醒我而家係噴油既好季節
shingzhk 發表於 2022-9-15 05:38

信不信由你~~~我最幼都只會用800 號水磨砂紙

因為以郡氏1000 號底灰為前題下, 用1000 號水磨砂紙打磨係無意義的

發色效果好係因為郡氏油的半透明特性, 加上這次主色的灰色是混合了其他顔色

最左方是主色的灰色, 其餘五樽就係内裏的成份..........................

而係光線不同角度的照射下, 就可以透現出不同顔色的層次, 相中黄色和紅色箭咀其實是同一樽灰色

是不是令你有 "兩隻不同灰色" 的錯覺? www

至於濕度我好少會理, 因為我會噴coating 統一光沢.......................

山鳩大叔的作品唯一缺點係心口無分件, 永遠一件過

如果遇着多顔色的作品, 就會出現大量的遮蓋紙地獄

...
HAKAIDER 發表於 2022-9-14 22:02

支持師兄, 好勁, 小弟砌 bandai gundam 咁靚分色, 只係做少少遮蓋都已經無心機

1mm 的遮蓋紙地獄........攰死人了

就是因為要折騰自己

所以要來個兩色內籠的遮蓋紙鬼地獄

魔法王國 ...
HAKAIDER 發表於 2022-9-13 18:47

其他的唔提, 淨係見到大面積裝甲既質感就覺得好靚
睇返你上面post係畢地+瘋狂細磨來打底既結果嗎? 定係底漆既發色效果好? 還是攝影既光影效果?

我雖然有用Mr.serface, 不過都係噴完就算唔會再磨 主要作遮原色使用
感覺質感同你呢隻差好遠

呢幾日天氣超乾燥,除左勾起我既鼻敏感,仲提醒我而家係噴油既好季節

山鳩大叔的作品唯一缺點係心口無分件, 永遠一件過

如果遇着多顔色的作品, 就會出現大量的遮蓋紙地獄