回覆  HAKAIDER

了解, 唔該晒師兄解答
sniperbb 發表於 2022-1-18 12:41

曰本玩家用X-1 噴法拉利内部 (6:56)

係用3:2 稀釋去噴粗微粒, 將光沢的X-1 噴成半光沢

https://youtu.be/16WnxxBsTQ0

嗯... 我愈來愈領悟到, 非笨大廠產品真係唔可以預購, 要等人開哂箱先好買
之前千值煉隻天元突破($340)我已 ...
shingzhk 發表於 2022-1-27 01:07

首先...............請你記住依隻AIS 本體係獸屋2017 年嘅産品

第二...............請你記住砌B 財團以外嘅模型係需要技術的

第三...............請你記住死人清雅個週邊産品版權係好貴的, 所以你明的

獸屋PSO2 模型, 我都買左藍鬼姫 / 朱鬼姫 / A.I.S Black Ver.

同埋Volks 依兩盒..................算是對那個無頭髮的智障仁至義盡了

唉, 件野砌出來感既樣, 佢冇心出就真係拜托佢直接唔好出算啦
呢個價位, 有少少要求我真係覺得唔過份:giveu ...
shingzhk 發表於 2022-1-28 04:42

有愛 + 無上限就依隻啦

https://twitter.com/muscuto/stat ... 8YL54qbJ0A&s=19

請問而家RG hi-v 街鋪係咪仲缺緊? 炒緊?
新年留留想買盒包好, 上fd屋企拜年做禮
好耐冇行過模型鋪, 有冇師 ...
shingzhk 發表於 2022-2-4 00:20

本體$3XX

連炮$5XX

自已諗吓值唔值得了..........

1/100..............真係好有氣勢 :hahaha:

但影完相之後, 因空間問題又要收返起了 :@_@:

自評大約25%完成度, 之後係上detail位色既摭色紙地獄
愈整愈冇癮暫時擱置
連埋accessory, 呢隻野 ...
shingzhk 發表於 2022-2-16 00:17

隻AIS 我只係素組清左個盒

但其實隻AIS 有好多細節位係可以用法瑯油手油 + X20沫油去逃課, 免除大量摭蓋紙噴油地獄

我依家砌緊依隻都係同樣情況.................

手頭支摭色液又唔生性, 可能買返來已經太耐, 固化meet唔起一塊而係痴死, 格硬磨走又連底漆都KO

shingzhk 發表於 2022-2-16 17:44

摭蓋液嘛.......................

掀唔起就用水浸一浸再用牙刷輕輕力刷就可以了

等單品發售等左7 年啦...............

前年在日本買的HIQ 的圓形遮蓋貼................

其實最好用的唔係粒 "圓點", 而係遮蓋貼的 "外圍"

只要加工一吓, 就可以圍出非常順的弧形位.....................

回南天用水性定油性油好呢?
暫時未買油。
vacuum.tube 發表於 2022-3-23 07:14

無關係..................水性 / 油性各有優劣, 完全視乎用家當時情況選取

不過香港天氣潮濕, 用郡氏舊款水性油摩上去真係會有黐黐的手感.................

但聞説新款水性油AQUEOUS 已完全改善以上問題

另..............水性油的溶劑氣味需言無油性油噤大

但金屬色表現上一定係油性油好

https://www.wormxtoy.com/2020/08/GSIAQUEOUS.html