今日入咗呢隻,好貴......
因為有愛只好乖乖比錢
燕子盜 發表於 2021-3-10 17:07

我訂左壽屋模型, 自己砌果隻, 有排都未有
你呢隻係咩?

模型
應該係你頂嗰隻
燕子盜 發表於 2021-3-10 17:51

哦~ 唔經唔覺原來已經見街

我係一扭訂, 估計都就來拎得
呢隻個白色機身我幾頭疼, 到底點上色 / 上咩色先靚

我都諗緊素組定噴油.
燕子盜 發表於 2021-3-10 18:40

最犯賤既玩法, 素組完擺一排, 睇慣左先拆黎上油
會好感覺上到完油之後既分別

不過工序就真係煩到懷疑人生
上年感樣玩隻RG 沙薩比, 無數次想中途放棄算數

呢隻原本打算噴,
但係見佢要變形噴油真係玩自己,
都係素組算.

隻人仔就補咗小小油.

戰機型態靚仔D.

兩姊 ...
燕子盜 發表於 2021-3-20 17:58

….....................
...........
.................
呢隻我砌左1/4
覺得一差野真係搵笨,特別係隻bot機見到就心痛
不過唔買都買左

而家掙扎緊
本身想素組完擺一排先上油,不過愈睇愈煩都係決定直接上完先砌
溝左幾次都溝唔出滿意既舊化發黃白
機面凹凸位比起劃線,我想用陰影&舊化來加深輪廓
同時又想懶唔上畢地,無限組合試錯中
睇來呢隻都可以燒我幾個月

其實不用駒泥特定在一種上色方法.................

這時候...............找就對了

...
HAKAIDER 發表於 2021-3-21 10:54

哦? 水彩嗎
倒是冇諗過, 之前一路都係好正路地用琺瑯漆做銹痕,
完左底色之後既加工, 可以買支來試下

呢隻最啱係玩軍事舊化,
不過小心佢D夾位好緊,
我素組都整爆咗隻腳...... ...
燕子盜 發表於 2021-3-21 12:19

本身想素組完, 之後先拆來噴
就係見佢D件太緊覺得唔對路, 而家先決定直接噴完先搞

不過噴完先搞又有個大問題, 成餅parts連骨噴
向內側既連接位都會厚左, 如果部機緊既砌起來仲大獲
到時又唯有抹返走

月頭拎過去俾環保署同NGO搞嘅回收便利點,佢地照收,PC同ABS都OK
superyhk 發表於 2021-5-27 14:25

收..................收完之後點先
我呢十幾年來, 自有意識學到3色回收論之後專登係屋企搵地方洗乾淨鋁罐膠樽同儲廢紙
鋁罐廢紙唔提, 膠樽我洗乾淨壓縮好先丟回收箱
有次撞正屋村清潔工, 開宗明義同我講香港根本唔收廢膠,
佢地都係收order推個膠箱倒入大垃圾筒, 再上垃圾車
雖然我話, 我做好自己過到自己果關, 之後人地點做我管唔到

不過如果哂禁大功夫去回收點, 結果都係哂Gas的話, 都係慳D車費算啦
分分鐘乜都收既背後, 根本就係隨手丟
學日本台灣, 有心收的話, 其實膠樽都會叫你甩招紙, 拆樽蓋感回收

終於整完... 或者話, 終於放棄  或者之後有心情再慢慢執
呢隻絕對係生涯砌過既野入面最精細, 亦係最難搞既一隻
售價同分色不乎合比例, 嚴重偷色

關節用料唔學用笨大常見既PC膠, 而係將接口整合落一般parts既頂端
結果就係膠料冇彈性, 格硬砌迫實哂轉唔郁, 用力扭一扭連同我脆弱既內心一同被扭斷
一部份關節感覺上唔會常郁, 直接落AA膠痴實算數
一部份剪骨來加摏用X左唔知幾多時間, 應該飛行形狀放棄到世界末日算數

不過我承認我犯賤, 已經訂左9S部黑色版, 到時又玩自己

應真的說.........砌獸屋同max 工房模型
情願鋤鬆關節, 日後再諗方法加固
都盡可能唔好硬上關節
日後膠料 ...
HAKAIDER 發表於 2021-8-13 00:52

絕對同意
我砌到後期, 都拎返D唔同粗幼既鑽咀出來
難上去就隊支鑽入去屑鬆佢, 大不了之後補畢地加返厚

因為我仲要係未剪件時已經上左一層油, 咬件情況仲悲慘
怪我砌得笨大多, 慣左好服務
呢隻砌到出來唔好話舊化, 直情係中破狀態