標題: [教學] 請問彩色laser printer [打印本頁]

作者: ronan    時間: 2022-5-22 23:18     標題: 請問彩色laser printer

本身用開Canon inkjet printer, 發覺canon inkjet printer 大約用五年左右, 個墨頭就會開始壞, 就算點洗都係塞, 開頭想轉用Canon G707, 但呢幾年好少PRINT 相, 依家想轉用LASER PRINTER, BUDGET $4000 內
請問家用的LASER PRINTER, PRINT 文字的效果可唔可以比得上公司用果D 影印機?

同埋我見炭粉都好貴, 一套炭粉除時係部機的3/4 價錢, 請問LASER 會唔會好似INKJET PRINTER 咁成日要換墨水?

Canon 和hp 邊個好d?
作者: KinChungE    時間: 2022-5-23 01:19

1. 公司影印機根本就係laser printer
2. laser碳粉耐唔耐用睇你買邊款, 平機粉細, 貴機粉大
3. Canon同HP既打印部份都係Canon OEM, HP偏深色適合印文件, Canon色彩表現較好, 至於Scan就Canon秒殺HP
作者: t1174-3    時間: 2022-5-23 11:50

只知 HP 個 DRIVER 好 XYZ, 買你機重要比 E_MAIL 你 REG 個冇用的ACCOUNT 比你 SPAM和追蹤, 重要個 DRIVER 大食又唔好用 SETTING 一半在 PRINTER, 一半在 DRIVER.....

另外, LASER PRINTER 比較是公司用. 沒見過 有LASER PRINTER 用的相紙...
作者: ronan    時間: 2022-5-23 20:21

2. laser碳粉耐唔耐用睇你買邊款, 平機粉細, 貴機粉大
3. Canon同HP既 ...
KinChungE 發表於 2022-5-23 01:19

以inkjet 計,越貴的printer print 相越靚,所以唔知laser printer 是否都係咁,貴的laser printer print 的文字,可以好似公司的laser 影印機咁靚

我諗住買呢隻
imageCLASS MF645Cx

https://hk.canon/zh_HK/consumer/ ... gory=laser-printers

or 呢隻
imageCLASS MF643Cdw
https://hk.canon/zh_HK/consumer/ ... gory=laser-printers

我唔用fax ,以上兩部printer 的規格好似一樣,咁可能會go for imageCLASS MF643Cdw

3. Canon同HP既打印部份都係Canon OEM, HP偏深色適合印文件, Canon色彩表現較好, 至於Scan就Canon秒殺HP

請問家用laser printer print 文字的質素比唔比得上公司的laser 影印機?
作者: ronan    時間: 2022-5-23 20:26

只知 HP 個 DRIVER 好 XYZ, 買你機重要比 E_MAIL 你 REG 個冇用的ACCOUNT 比你 SPAM和追蹤, 重要個 DRIVER  ...
t1174-3 發表於 2022-5-23 11:50

我以前好間唔中都會用printer print 相,但呢幾年好少影相,亦都無得去旅行影相,所以好少print 相了,一年可能先得一次

因為黎緊要submit 文件考專業資格,而我又second 左去client 的office ,所以唔係咁方便用client office 的影印機print 私人野,而屋企部printer 又開始short short 地,所以諗住轉用laser printer

其實laser printer print 相的效果係點? 做唔做到雜誌入面果d 相的效果?
作者: KinChungE    時間: 2022-5-23 20:35

以inkjet 計,越貴的printer print 相越靚,所以唔知laser printer  ...
ronan 發表於 2022-5-23 20:21

1. 純黑白文字分別唔大, 印唔同顏色就會差好遠
2. 兩者printer部份一樣, 都係屬於入門機種, 粉唔平
3. 只計黑白文字差唔多 (說真的, 大影印機只係深色, 唔一定靚)
作者: KinChungE    時間: 2022-5-23 20:36

我以前好間唔中都會用printer print 相,但呢幾年好少影相,亦都無得去旅行影相,所以好少print 相了,一 ...
ronan 發表於 2022-5-23 20:26

要做到雜誌相約效果, 要搵原生2400dpi機種先做到 (枱頭printer冇咁既野)
但係做唔到光面紙效果
作者: ronan    時間: 2022-5-23 21:14

我以前好間唔中都會用printer print 相,但呢幾年好少影相,亦都無得去旅行影相,所以好少print 相了,一 ...
ronan 發表於 2022-5-23 20:26

請問laser printer 會唔會好似inkjet 咁要成日換炭粉?
我以前唔用printer 時,就會熄機,但發覺每開一次機就會用好多墨水去洗墨頭
依家長開唔熄,但發覺去到咁上下,部printer 都會自動洗墨頭

或者搵日上canon showroom 睇下laser printer 的效果係點先
作者: 電腦盲用戶    時間: 2022-5-24 02:53

請問laser printer 會唔會好似inkjet 咁要成日換炭粉?
我以前唔用printer 時,就會熄機,但發覺每開一次 ...
ronan 發表於 2022-5-23 21:14

附圖是A4大小打印出來再用2400dpi scan,中、英文字均為 12 point,約1/6英吋大小。
你用影印機印1張再 scan 來比較一下吧。

這文件是我要來測試各色的偏移,圖中magenta橫線叠著了黑色,而 Cyan與 magenta中留有白位,應該是 magenta 向上跑了。

我家中上年換的 Xerox Laster printer ,印了約1400張 (黑白+彩色),黑色碳粉剛用完換了新的不多久,你的成日換碳粉問題取決於你印量,千多張是要換的了,像我家中一年只印千多張(主力黑白),一年換一個,公司我部門是每月換1個,印量約 2千 左右,但公司是 A3 機,用的是 HP 機,碳粉是代用。

而想印相片的版友,解像度別指望 laster printer,就是600 dpi,即使1200 dpi ,能有多幼細?只是印文件,能有彩色表現。

圖片附件: printer_test.jpg (2022-5-24 02:52, 131.26 KB) / 下載次數 0
https://h0.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2321771&k=7430865491e5659dadb8f895604c1c61&t=1664291504&sid=jKXpwlTFQ3

作者: t1174-3    時間: 2022-5-24 06:18

我以前唔用printer 時,就會熄機,但發覺每開一次 ...
ronan 發表於 2022-5-23 21:14

1) 粉大件好多,又不會用來洗機,同inkjet 比大約5比1。至於Laser 機印 colour 同 inkjet 好唔同,印圖表會比 inkjet 好,但印相冇相紙,點影都奇怪,尤其inkjet 重玩到6色咁。不過Laser 印出來也會比inkjet 防水,但重手。其實N 年前,有一種用一只像番梘咁的墨叫熱蠟機的,現在應該沒有吧。
作者: tomchen    時間: 2022-5-25 01:04

而想印相片的版友,解像度別指望 laster printer,就是600 dpi,即使1200 dpi ,能有多幼細?只是印文件,能有彩色表現。
電腦盲用戶 發表於 2022-5-24 02:53

以前公司部百幾萬機都係 1,200x1,200dpi,已經直追油墨機品質印相絕對交到貨。。。
作者: KinChungE    時間: 2022-5-25 01:21

以前公司部百幾萬機都係 1,200x1,200dpi,已經直追油墨機品質印相絕對交到貨。。。 ...
tomchen 發表於 2022-5-25 01:04

再高resolution我淨係見fuji xerox有
其他少有
作者: tomchen    時間: 2022-5-25 01:28

再高resolution我淨係見fuji xerox有
其他少有
KinChungE 發表於 2022-5-25 01:21

唔值得...

為左印靚相,結果就係廢粉超多。。。
部貴機個廢粉箱 15x25x60cm,夠晒誇張。。。印相越多越快滿
作者: 電腦盲用戶    時間: 2022-5-25 01:33

以前公司部百幾萬機都係 1,200x1,200dpi,已經直追油墨機品質印相絕對交到貨。。。 ...
tomchen 發表於 2022-5-25 01:04

百萬級同幾百蚊一部家用機係無可比性,甚至數千元機也是無可比性。單是配套軟件也不是一萬幾千,再買個較準的x-rite吧,也是要近萬元或更貴吧。
作者: tomchen    時間: 2022-5-25 01:37

百萬級同幾百蚊一部家用機係無可比性,甚至數千元機也是無可比性。單是配套軟件也不是一萬幾千,再買個較 ...
電腦盲用戶 發表於 2022-5-25 01:33

所以家用機要考慮廢粉同套rip問題,印相差是一定的,同dpi無太大關系...
作者: 電腦盲用戶    時間: 2022-5-25 02:22

所以家用機要考慮廢粉同套rip問題,印相差是一定的,同dpi無太大關系...
tomchen 發表於 2022-5-25 01:37

讓起廢粉同廢ink盒,見過有d家用機既耗材名單中,係不存在的,唔係唔使用,係唔預俾用戶換,廢粉/廢ink未滿前部機應該報廢了。
作者: eniao    時間: 2022-5-25 10:56

作者: KinChungE    時間: 2022-5-25 12:13

唔值得...

為左印靚相,結果就係廢粉超多。。。
部貴機個廢粉箱 15x25x60cm,夠晒誇張。。。印相越多越 ...
tomchen 發表於 2022-5-25 01:28

要laser 2400dpi得大大座果種
用得果D機都唔會點理多唔多廢粉, 滿左就換

一般枱頭AIO機最多得"1200x2400dpi" (multi-level 1200dpi)
作者: Healing    時間: 2022-8-5 09:06

諗住買部Laserjet印文件,CF介紹HP,黑白齋印(w wifi)九百幾
有其他牌子,意見提供?月印十張左右

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://h0.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2