睇下你要去到幾低電
可以用35W 做水位
35W 以下必定揀Ryzen
35W 以上可考慮無e core 12代
需要多核性能必定揀Ryzen, 因為低電時12代 多線程衰減太多

另外你不如直接買d 用5800u 甚至等多少少直入6800u 既mini PC
人地做好曬比你

留名學野
想知樓主最後點散熱

我有個類似既use case
ITX機放入一個三面木板既櫃
因為搵唔倒壓得住5800X/5900X既240mm水冷最後要用5700G

如果係我。我會等6800U有迷你電腦之後。再買番來掛係屏幕後面
以後係屏幕後面放一把風扇
吹住屏幕。又吹住自己。
咁樣風唔算涼。又唔算熱。
中中等等唔會感冒

點解唔用itx??
因為櫃入面根本就無對流
你仲玩入櫃?想熱死?
更何況其實最阻礙的係線材
就算主機再細
滑鼠1鍵盤1上網線1 HDMI 1
最少都4條線啦。入櫃有咩用
除非你屏幕係櫃入面
但咁樣仲衰。入面全部都熱風
更加散唔到熱
如果係咁屏幕自己都熱爆

如果你真係要入櫃
咁你就只可以鑽一堆通風孔
以後掛係屏幕後面
直接放一把小型家庭風扇係後面吹哂全部好過啦

分享..5900x我上星期淘左粒有盒簡體字2480人仔,而家同一間落到2420人仔....

分享..5900x我上星期淘左粒有盒簡體字2480人仔,而家同一間落到2420人仔....
alexhon 發表於 2022-5-24 13:15

amz 買都差唔多價者
一定要買計我就會amz買

amz 買都差唔多價者
一定要買計我就會amz買
rfdingo 發表於 2022-5-24 13:42

真。我都買左amz

via HKEPC Reader for Android

support 掛MON 好過
無對流都唔知頂唔頂到3個月

當時計
AMZ HK31xx
TB HK29xx
但TB 4日到家...+$20,出貨前佢影相我睇咩Serial no,都算OK

啱啱搵到部 3900X 試,櫃內位置行 AIDA64 stress test,
預設電壓下 "Stress CPU" only package power 約 100W,長 keep 75°C,
但用 "Stress CPU and FPU" package power 上到 130W,即升上 95°C。

啱啱試 Voltage offset -0.090V,行 Stress CPU and FPU 只上到 87°C,好似好咗好多,但未知係咪絕對穩定。
試 -0.108V 以上開機直接藍屏,所以保險計用住 -0.090V 先。

行 7-zip benchmark 都係 85°C,之前 10900K 會過熱降頻,分數仲多咗近三成。
感覺已經俾之前同樣位置嘅 10900K 好得多,當然機箱及散熱唔一樣 (10900K 用  Node 202+Cryorig C7g 而呢部 3900X 用 NR200+Noctua C14S。
諗緊 5900X 會唔會再好啲?