係SSP排擋見過呢盒野賣, 唔知係唔係樓主所需要.
Thermo 發表於 2022-6-26 16:50

Thank you very much

樓主小朋友幾多歲?
學Stem亂買無用,重要你自己都唔識。

係SSP排擋見過呢盒野賣, 唔知係唔係樓主所需要.
Thermo 發表於 2022-6-26 16:50

想問幾錢?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

建議行番 Arduino 條路, RasPi 攪攪吓賣得貴同越黎越偏離 IoT 開發。
Arduino 的 sensor / interactive modules 多 RasPi 好多。好多時 RasPi 想用 Arduino module 又要 5V 轉番 3.3V 好麻煩。 Arduino 方便好多。

一開始裝 RasPi 個 OS 好似好方便,氬去到真係駁 module/sensor/motor 時,就會睇得出分別。

建議行番 Arduino 條路, RasPi 攪攪吓賣得貴同越黎越偏離 IoT 開發。
Arduino 的 sensor / interactive mod ...
zeroho 發表於 2022-7-4 20:30

個人認為Pi主要用途係做D automation, 駁network最有用
Adruino就係最原始sensor既controller玩IoT

兩樣係唔同野黎

個人認為Pi主要用途係做D automation, 駁network最有用
Adruino就係最原始sensor既controller玩IoT

兩樣 ...
KinChungE 發表於 2022-7-5 02:01

點會係最原始?你當 8051 無到?

stephenwong 發表於 2022-7-5 07:03

我已經無視左8051, 又唔係平
近年完全冇聽人拎佢黎用

stephenwong 發表於 2022-7-5 07:03

用 8051 不如用 AVR

比小朋友學野培養興趣就買micro:bit 或者arduino啦,blocking programming應該會更易入門同減少不必要的syntax error,一入黎就寫code想玩死佢咩,正如你都唔會想由assembly programming 開始學program concept啦

tinkercad ->  Circuits 有 arduino 模擬器, 可以玩吓先