剛寫左個VBA測試10萬count要幾多時間, 我粒12700K default就用左12.27s, 大家可以download黎試下.

Excel 12700K speed.jpg

回覆 1# bobopig

好大量既data, formula?    我覺得一定要多核多線程,至於amd or intel, 比吾到意見。  不過有時算法重要過硬件

唔使自己整
一早有
kcthomlau 發表於 2022-5-25 00:55

咁算啦, 條link已delete

回覆  bobopig

好大量既data, formula?    我覺得一定要多核多線程,至於amd or intel, 比吾到意見。  ...
bongbong3481 發表於 2022-5-24 20:11

可能幾萬行, forumla 都係 vlook 個d, if error, sum , count, 樞紐表.
vba 學唔掂. 未會用到住.
不過都係公司先要用先想學.

如果轉工轉行變藍領. 就唔會用得住.

自己用. 都可能變左簡單 +-*/, sum........colur, sheet.

同級CPU而其他config一樣既話,I及A差唔到零點幾秒,唔知比黎有咩意義

excel 我眼中基本野 只係load 得快同慢 我覺得RAM重要D
另外學下點簡化個excel唔駛下下load到隻狗 都係一個練習黎

excel 我眼中基本野 只係load 得快同慢 我覺得RAM重要D
另外學下點簡化個excel唔駛下下load到隻狗 都係一個 ...
dominicyu 發表於 2022-7-2 17:36

有時呢類大VBA係以前整落
唔係話改就改
改左output唔同左出事可大可小
寧願等耐D好過

況且, 花時間optimize千年vba既cost隨時仲大過買粒快D既U

有時呢類大VBA係以前整落
唔係話改就改
改左output唔同左出事可大可小
寧願等耐D好過

況且, 花時 ...
KinChungE 發表於 2022-7-4 03:05

hardware升級, 就算隔左幾代都係快幾十%, 但optimize vba有時可以快幾倍, 講緊run幾十秒同幾秒分別, optimize個種滿足感係升級硬件比唔到的.