所有都放入便差唔多,要輕只可遠程加一個hotend 小風扇,及遠程印件風扇,像247那樣。

嚟緊呢期CX200會有幾個大嘅更新, 呢個係其中一個.

延續上一個post,講清楚啲改咗乜嘢。主要係條皮帶反轉咗嚟裝,有牙嘅面向外。 呢個改動可以令到大部分惰輪接觸到皮帶無牙嗰一面。 理論上係會順滑一啲。

當然唔係淨係反轉條皮帶就算啦摩打嘅位置調教皮帶鬆緊嘅方法都要有所改動, 所以而家摩打略為扭一扭角度安裝 。

New

Old

https://youtu.be/Zbwmmy4ryts

CX200 終於加上piezo sensor autolevel. 跟之前ma_hty 分享嘅有啲唔同. 佢嗰個應該係分析震動狀態來作為觸發. 所以佢就咁黐一片piezo sensor 響平台上面就可以. 我呢個係傳統裝法, 純粹檢測撞嗰下突然產生嘅電壓. 裝咗四片piezo sensor在Z平台和熱床中間. 咁樣嘅話機械方面複雜少少, 不過Program 只需要一個好簡單嘅 "knock" 就可以搞掂 piezo sensor 電線亦都唔需要做任何屏蔽.  

至於調靈敏度方面, 最初版本每次都要重新燒錄程序. 後來發覺用一條pin 輸入一個電壓作為參考就可以用呢個控制靈敏度. 利用主機板嘅 free pin 改為風扇輸出, 產生pwm信號, 跟住用一粒電容同一粒電阻嘅 low pass filter 拉返佢變成一個電壓, 再利 analog 輸入作為數據參考. 只要更改呢把風扇嘅強弱就可以改變靈敏度. 由於新版本嘅CX 改用咗 Reprap fimware. 要做呢啲動作只要喺web control就搞得掂.

各位有興趣嘅話日後可以分享多啲細節