回覆 30# harryytm

好清楚喔
thanks harry

想搭多句, 如果連虛擬記憶體都唔夠用, windows會唔會即時將ssd既空間加大去虛擬記憶體的?

回覆  harryytm

好清楚喔
victorsv 發表於 2023-12-12 21:38

總之你個問題
絕對唔會喺虛擬記憶同休眠檔案嗰度

基本上休眠我已經閂咗
虛擬記憶我ram夠基本上又係關咗
成個c drive基本上冇呢個兩個檔案
但係都係用多咗近10gb檔案

呢個問題真係只有microsoft先答到你

唔信嘅話你down返去1809
win10我保證乜嘢問題都冇哂
總之 win10 xxhx win11就係咁樣
會用多咗5-10gb不知名空間
但係又同pagefile sys hxxxx.sys無關先攞命

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

想搭多句, 如果連虛擬記憶體都唔夠用, windows會唔會即時將ssd既空間加大去虛擬記憶體的?
victorsv 發表於 2023-12-13 18:24

設定為 [系統管理大小] 嘅話會自動增大縮小分頁檔案

多工 OS 嘅記憶體管理係虛擬化
除咗 Driver 之外一般程式唔會知用緊嘅 RAM 係喺咩實體記憶體地址
只要 OS 認為個程式其中一啲記憶體地址無讀寫動作
就會隨時將嗰啲記憶體地址嘅嚟背後移去咗分頁檔

回覆 34# harryytm

19g 係咪之前d windows update 留番低俾你rollback 用?

19g 係咪之前d windows update 留番低俾你rollback 用?
hkhappy945 發表於 2023-12-16 21:44

我已經del哂C:\Windows\SoftwareDistribution\Download入面的東西了

我已經del哂C:\Windows\SoftwareDistribution\Download入面的東西了
victorsv 發表於 2023-12-17 00:20

正確做法係用 [磁碟清理]
而唔係手動刪除 SoftwareDistribution 入面啲檔案
因為有機會整到個 WIndows Update 唔正常

hkhappy945 發表於 2023-12-16 21:44

Windows Updates rollback 係放喺 WinSxS 入面
呢個係 Windows 重要嘅系統檔案庫
唔可以手動搞要用 DISM 指令去清理舊版系統檔案

如果更新之後無問題可以行以下指令清走舊系統檔案
不過做咗呢步之後無得 Uninstall 個 Update
  1. Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase
複製代碼
以下係 Microsoft 嘅教學原文

Clean Up the WinSxS Folder
https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/clean-up-the-winsxs-folder?view=windows-11