搵緊ATX機箱有最少4隻3.5硬碟+最少2隻2.5硬碟有側透窗

是咁的, 近排想加到4x 3.5" 硬碟, 現有2x 2.5" 硬碟, 希望前板 可以獨立拆出黎(唔洗易拆到好似磁吸咁), 但要冇線拖住. 另外, 側透唔一定要玻璃, 如果係亞克力膠都可

位置所限有啲要度:
闊不多於230mm
深不多於530mm
高冇所謂, 反正唔會高得去邊

自己做左少少reseach, 暫時睇左呢啲款, 想睇下有冇其他選擇
Antec P110 Luce (前板睇唔到風扇冇得玩RGB)
Lian Li Lancool-II-Mesh-rgb (3.5" 只有3個...)
Antec  P101 SILENT (完全冇側透)
Fractal Design Define 7(太肥)

但希望可以安網硬碟方面唔洗上鏍絲, 如果冇就算... 謝

我真係唔明點解依家機箱仲整咁多2.5" 位, 根本依家好多人都轉用M2
重要野都擺3.5" , 整多幾個3.5" 位好困難?

更新:如果冇側透,我唔介意淘寶定制一個磁吸亞克力板。

是咁的, 近排想加到4x 3.5" 硬碟, 現有2x 2.5" 硬碟, 希望前板 可以獨立拆出黎(唔洗易拆到好似磁吸咁), 但 ...
sonicpeter 發表於 2022-5-22 20:11

如果唔裝獨顯

4bay nas機箱已經夠你用

問題係又用atx

一般for itx/matx

或者睇吓
https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&ptid=2661220&pid=41099313

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

NR600光碟機版,
5隻2.5" + 4隻3.5",
478 (L) x 209 (W) x 473 (H) mm

https://www.coolermaster.com/tw/ ... box-nr600-with-odd/

NR600光碟機版,
5隻2.5" + 4隻3.5",
478 (L) x 209 (W) x 473 (H) mm
shimanong 發表於 2022-5-23 00:05

感謝樓上2位。 淘寶係平,不過走線好似一般。
CM果隻好似唔錯,睇下RGB位夠唔夠先。 硬碟擺位良好,唔洗擺出黎,我冇光碟機可以有更大空間擺野入去

更新: CM呢個前面好似冇隔塵網,但又唔似有得比錢加

Corsair 100R唔得?

Corsair 100R唔得?
billykhw 發表於 2022-5-23 16:09

多謝你既回覆. 暫時想好似 ANTEC NR600 咁, 比較整齊啲, 加上我又唔洗光碟機
100R 如果前板有RGB就好

更新番,京東見到有隻thermaltake H6 好岩我要求,不過未用過呢個牌子唔知質素係點。 但運費貴
香港唔知有冇一樣既設計?

thermaltake用過幾隻
全部都無爆過玻璃

thermaltake用過幾隻
全部都無爆過玻璃
XML 發表於 2022-5-24 13:30

好。
呢個牌子有冇咩要注意?