買唔買阿毛茄牙好

諗緊m3 max買唔買好,而加MacBook耐唔耐用
等緊換m4,m3唔會長揸,放果時會唔會影響個價呢
埃劈舖用左右4年都仲健康

等買m5囉

等低位買入,高位賣出。
好彩可以賺多幾個開添。

諗緊m3 max買唔買好,而加MacBook耐唔耐用
等緊換m4,m3唔會長揸,放果時會唔會影響個價呢
埃劈舖用左右4年 ...
237135201 發表於 2024-2-27 15:31

macbook pro用咗兩年半左右 battery發脹, 阿毛茄牙唔使錢repair

macbook pro用咗兩年半左右 battery發脹, 阿毛茄牙唔使錢repair
ts_bum 發表於 2024-2-27 18:51

兩年咁快就發脹,長叉住用定真係出街多?
我艾瘋,艾劈舖都未試過買未試過有事,所以先1516
不竟三千銀可以買多隻SSD,同埋想今年如果出M4就換
仲要買多部比家人用,兩部都加就6千銀

16inch M1max
用左13個月個mon 左中間有一個圓形位大約7粒pixel 明顯偏暗
有applecare 拎左去applestore 第日拎返換左新mon

電池反而唔驚, 舊時intel機就話成日高熱, 轉左arm已經唔係個回事
依家就快2年半
我個部粗用(一個星期有5日至少用9hrs)
"健康度仍然係100% (雖然我有裝Aldente 限充75%)

預左m4一定會再換就唔加好了, 16吋一加就加3k都幾係野
到時放2手都一定唔會放到比無care 多3k

16inch M1max
用左13個月個mon 左中間有一個圓形位大約7粒pixel 明顯偏暗
有applecare 拎左去applestore 第 ...
akitohk 發表於 2024-2-27 20:59

謝謝你嘅回覆好有用
我睇過啲舊文,有啲講到好快壞,因為仲有一個月可以加返
有啲擔心所以黎問下意見

我都剛剛買左部MacBook pro M3,心大心細唔知買唔買apple care好,用左十幾年Mac,前後應該有5-6部,全部一D問題都無,睇過apple care,一年189CAD,但係部機本身已經包一年保養,咁如果買一年係咪即係2年保養咁解?

我都剛剛買左部MacBook pro M3,心大心細唔知買唔買apple care好,用左十幾年Mac,前後應該有5-6部,全部一 ...
AltezzaXP 發表於 2024-3-2 12:06

果一年好似係有限度
189可能唔算貴,但係都夠買隻1Tssd
我就好似你咁諗,冇理由兩三年就咁快壞咁即係產品本身質素差
我有部第四代ipad而加都仲日日用緊一啲問題都冇,芒長著電量夠一日用芒長
身邊啲朋友都冇人會買
但係爬左文有啲人話底用,一個唔好彩一年就壞,淨係個芒都七八千
⋯⋯🤔